"Am vorbit despre cazul Snowden, iar (Biden) mi-a transmis în mod foarte amabil cererea Statelor Unite de a-i respinge cererea de azil", a declarat preşedintele Correa într-o conferinţă de presă, precizând că vicepreşedintele american l-a contactat telefonic vineri.
"I-am prezentat poziţia ecuadoriană. (Domnule) vicepreşedinte, vă mulţumesc pentru telefon, apreciez mult Statele Unite, nu am căutat această situaţie. Să nu vă gândiţi că suntem antiamericani, aşa cum încearcă să acrediteze anumite mass-media de reacredinţă", a continuat şeful statului ecuadorian.
Correa, care întreţine relaţii conflictuale cu Casa Albă de când a fost ales în 2007, a precizat că i-a amintit lui Biden că cererea de azil a fostului colaborator al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) nu a putut să fie examinată, încă, deoarece acesta nu se află pe teritoriul ţării.
"Atunci când se va afla pe teritoriul ecuadorian, dacă se va întâmpla acest lucru şi dacă vom analiza această cerere, evident că Statele Unite vor fi primele cărora le vom solicita opinia", a declarat şeful statului, subliniind că discuţia sa cu Biden a fost "foarte amabilă, chiar cordială".
Ecuadorul a provocat deja iritare Statelor Unite pentru că a acordat, în urmă cu un an, azil politic, în ambasada sa de la Londra, fondatorului site-ului WikiLeaks Julian Assange, considerat o altă "oaie neagră" a Washingtonului, după ce acesta a divulgat sute de mii de telegrame confidenţiale americane.
"Aşa cum am procedat în cazul Assange, cu Anglia, vom asculta pe toată lumea, însă decizia o vom adopta în mod suveran, chiar dacă, ştiind afecţiunea şi respectul nostru faţă de Statele Unite, vom lua în calcul ceea ce va spune această ţară", a oferit asigurări Correa.
Aflat la originea unor informaţii considerate "explozive" despre vaste programe americane de supravegherea comunicaţiilor, Edward Snowden, care riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, a sosit duminica trecută la Moscova, de unde a solicitat azil politic în Ecuador.