Antena 3 CNN Externe Joe Biden, discurs sumbru de adio: „Sunt multe lucruri care mă îngrijorează foarte mult”. Ce le-a transmis americanilor

Joe Biden, discurs sumbru de adio: „Sunt multe lucruri care mă îngrijorează foarte mult”. Ce le-a transmis americanilor

B.C.
3 minute de citit Publicat la 09:19 16 Ian 2025 Modificat la 09:19 16 Ian 2025
joe biden la casa alba
Joe Biden şi-a exprimat miercuri îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei „oligarhii”. FOTO: Getty Images

Într-un discurs sumbru de rămas-bun, preşedintele american în exerciţiu Joe Biden şi-a exprimat miercuri îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei „oligarhii”, vizându-i, fără a-i numi, pe preşedintele ales Donald Trump şi miliardarii din domeniul tehnologiei aliniaţi acum în spatele acestuia, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

În timpul unei alocuţiuni scurte, de mai puţin de 20 de minute, susţinută din Biroul Oval la o oră de maximă audienţă, Biden a fost departe de „optimismul” declarat în timpul celor patru ani de mandat.

„Vreau să avertizez ţara cu privire la unele lucruri care mă îngrijorează foarte mult”, a spus democratul în vârstă de 82 de ani, cu cinci zile înainte de a-i preda puterea celui mai mare rival al său, preşedintele republican ales.

„Este vorba de concentrarea periculoasă a puterii în mâinile a foarte puţini oameni ultra-bogaţi” şi „consecinţele periculoase dacă puterea lor este lăsată nelimitată”, a afirmat el.

„O oligarhie prinde contur în America”

„O oligarhie prinde contur în America” şi „ameninţă în mod concret întreaga noastră democraţie, drepturile şi libertăţile noastre fundamentale”, a continuat Joe Biden, într-o aluzie evidentă la Donald Trump, miliardar, precum şi la şefii bogaţi din domeniul tehnologiei, în primul rând Elon Musk.

El a vorbit despre apariţia unui „complex tehnologic-industrial” cu o putere imensă, alocuţiunea sa semănând cu discursul de rămas-bun al fostului preşedinte Dwight Eisenhower, care a avertizat în 1961 împotriva ascensiunii „complexului militar-industrial”.

Şeful Tesla, SpaceX şi X, un aliat fidel şi zgmotos al preşedintelui ales, dar şi Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin) şi Mark Zuckerberg (Meta) vor participa luni la învestirea lui Donald Trump, conform postului american de televiziune NBC.

Aceşti „trei oameni deţin astăzi mai multă avere decât cea mai săracă jumătate a societăţii americane”, a declarat marţi Bernie Sanders, o figură de stânga din Statele Unite.

„Americanii sunt îngropaţi sub o avalanşă de dezinformare care permite abuzul de putere. Presa liberă se prăbuşeşte. Stâlpii dispar. Reţelele sociale renunţă la verificarea faptelor”, s-a plâns Joe Biden în discursul său, cerând ca reţelele sociale să fie „responsabile” şi să se pună în aplicare mijloace de protecţie în faţa inteligenţei artificiale.

„Trebuie să ne asigurăm că inteligenţa artificială este sigură, de încredere şi bună pentru întreaga omenire. În era AI, este mai important ca oricând ca oamenii să guverneze şi, ca ţară a libertăţii, America, nu China, trebuie să conducă lumea în privinţa dezvoltării AI”, a spus el.

„Concentrarea bogăţiei şi a puterii subminează sentimentul de unitate şi de bine comun”, a mai afirmat cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, care a fost înconjurat de membri ai familiei sale în timpul discursului.

El şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de „forţele puternice” care ar dori să „elimine măsurile pe care le-am luat pentru a face faţă crizei climatice”.

Avertismentele au lăsat în plan secund dorința de a-și apăra bilanțul

Aceste avertismente foarte puternice au lăsat în plan secund, în discursul său, dorinţa de a-şi apăra bilanţul, în special lansarea unor planuri gigantice de investiţii şi restabilirea principalelor alianţe internaţionale ale Statelor Unite.

Când îi va preda luni rivalului său republican cheile Casei Albe, pe care i le-a luat după o luptă grea în urmă cu patru ani, democratul în vârstă de 82 de ani va trăi o imensă umilinţă.

În 2019, Joe Biden a dat asigurări că Donald Trump va „rămâne în istorie ca o aberaţie temporară”.

Dar preşedinţia sa este pentru moment o anomalie sau ultimul simbol al unei epoci trecute, într-o ţară zguduită de schimbări politice, culturale şi economice violente, comentează AFP.

Joe Biden a depus jurământul la două săptămâni după asaltul asupra Capitoliului al susţinătorilor lui Donald Trump, care refuzau să recunoască înfrângerea idolului lor în alegerile prezidenţiale.

Un preşedinte nepopular, el nu a reuşit niciodată să risipească îngrijorările legate de vârsta sa sau să contracareze atracţia retoricii populiste a lui Donald Trump.

Doar 36% dintre americani au o părere pozitivă despre preşedinţia sa şi 33% au o opinie favorabilă despre el, confirm unui sondaj publicat miercuri de CNN.

Deşi Joe Biden îi lasă moştenire succesorului său o creştere solidă şi un şomaj foarte scăzut, mandatul său rămâne sinonim cu o creştere foarte bruscă a costului vieţii pentru gospodăriile americane.

Preşedintele democrat a decis în primăvara anului 2023 să candideze din nou împotriva lui Donald Trump, dar s-a retras din cursă în iulie anul trecut, cedând locul vicepreşedintei Kamala Harris, care a fost învinsă clar pe 5 noiembrie.

În încheierea discursului său, după cincizeci de ani de viaţă politică, Joe Biden le-a spus compatrioţilor săi: „Este rândul vostru să staţi de pază”.

×
x close