Antena 3 CNN Externe Președintele Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe Keir Starmer, noul premier britanic: „Suntem cei mai buni aliaţi din lume”

Președintele Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe Keir Starmer, noul premier britanic: „Suntem cei mai buni aliaţi din lume”

BeFunky-collage (6)
Keir Starmer, noul premier britanic, a fost primit la Casa Albă de Joe Biden / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    11 Iul 2024   •   13:06

Keir Starmer, noul premier britanic, a fost primit miercuri la Casa Albă de Joe Biden, preşedintele american salutând un aliat cheie în probleme internaţionale, inclusiv războiul din Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Suntem cei mai buni aliaţi din lume”, a declarat Joe Biden în timp ce dădea mâna cu liderul britanic, care tocmai a preluat funcţia după o victorie zdrobitoare a laburiştilor în alegerile generale.

Regatul Unit este ca un „nod care uneşte alianţa transatlantică”, a spus liderul democrat.

Keir Starmer, care face primii paşi pe scena internaţională la summitul NATO de la Washington, a salutat această „relaţie specială”, „mai puternică decât oricând”.

La Washington, premierul britanic a promis că ţara sa va continua să ofere un sprijin puternic Ucrainei şi a reiterat acest angajament în timpul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Regatul Unit a fost un susţinător major al Kievului de la invazia rusă din Ucraina în februarie 2022.

„Am spus foarte clar că, în ceea ce priveşte Regatul Unit, schimbarea guvernului nu schimbă sprijinul pe care îl vom oferi”, le-a declarat Starmer jurnaliştilor anterior, după ceea ce el a descris ca fiind o întâlnire „foarte bună” cu Zelenski, care l-a asigurat că a ridicat problema rachetelor.

„În această dimineaţă, am aflat despre autorizaţia de a folosi rachete Storm Shadow împotriva ţintelor militare din Rusia. Astăzi am avut ocazia să discutăm despre implementarea practică a acestei decizii”, a scris el pe reţeaua X, spunând că este „recunoscător” Londrei.

„Apărarea Regatului Unit începe în Ucraina”, le-a declarat jurnaliştilor, la Washington, noul ministru britanic al apărării, John Healey.

Întrebat despre rachete, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va lua „măsurile necesare” dacă situaţia o va impune. „Dacă acest lucru este adevărat, este cu siguranţă o altă măsură absolut iresponsabilă menită să alimenteze tensiunile şi să agraveze mult situaţia”, a spus el.

Unitatea afişată de britanici în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei contrastează cu lupta din cadrul clasei politice americane, unde republicanii, conduşi de candidatul lor la preşedinţie, Donald Trump, pun sub semnul întrebării asistenţa militară colosală acordată Kievului.

În timpul întâlnirii lor de la Casa Albă, Keir Starmer şi Joe Biden nu au discutat public despre problemele cu care se confruntă preşedintele democrat, care se află sub o presiune tot mai mare pentru a se retrage din cursa prezidenţială din cauza îndoielilor cu privire la energia şi rezistenţa sa.

Dimpotrivă, pe un ton lejer, cei doi bărbaţi au comentat victoria anterioară a echipei engleze de fotbal în semifinalele Euro 2024. Întrebat despre meci, preşedintele american a glumit: „Ceea ce vă pot spune este că se datorează în întregime prim-ministrului”.

Acesta din urmă, un suporter al lui Arsenal, a fugit pentru scurt timp de la întâlnirile Alianţei de după-amiază pentru a urmări un penalty, conform unui video distribuit pe reţelele sociale.

„Nu am pierdut niciun meci de când avem un guvern laburist”, a glumit Keir Starmer.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close