Joe Biden „abia așteaptă" să discute cu Xi Jinping în „săptămânile următoare", a declarat joi emisarul președintelui american, Jake Sullivan, președintelui chinez. La rândul său, acesta a asigurat că angajamentul Beijingului de a menține relații bune cu Washingtonul „nu s-a schimbat", potrivit The Guardian.
Xi Jinping a discutat cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, în cadrul unei întâlniri surpriză care a avut loc în timpul vizitei de trei zile a consilierului Biden la Beijing.
Întâlnirea de joi după-amiază a avut loc după câteva zile de discuții între Sullivan și înalți oficiali ai Partidului Comunist, inclusiv ministrul de externe, Wang Yi, și un vicepreședinte al Comisiei militare centrale despre care se crede că Xi îl ascultă.
Aceasta a fost prima vizită a lui Sullivan la Beijing în calitate de consilier pe probleme de securitate națională, pe fondul eforturilor de atenuare a tensiunilor în ceea ce oficialii americani au descris drept o „relație intens competitivă”.
Potrivit presei de stat chineze, Xi i-a spus lui Sullivan în Marea Sală a Poporului că speră ca SUA să vadă dezvoltarea Chinei într-o lumină pozitivă și să colaboreze cu China „pentru a găsi o cale corectă prin care două țări majore să se înțeleagă”.
„În calitate de țări majore, China și Statele Unite ar trebui să fie responsabile pentru istorie, pentru oameni și pentru lume și ar trebui să fie o sursă de stabilitate pentru pacea mondială și o elice pentru dezvoltarea comună”, a spus el.
Sullivan i-ar fi spus lui Xi că Joe Biden s-a angajat să gestioneze relația pentru a evita conflictele și „abia așteaptă să discute în săptămânile următoare”.
Mai devreme, joi, s-a dezvăluit că cele două părți au convenit să planifice o convorbire telefonică între Xi și Biden. Nu există planuri cunoscute pentru ca cei doi lideri să se întâlnească din nou personal înainte de alegerile din SUA din noiembrie.
Wen-Ti Sung, politolog la Universitatea Națională Australiană, a declarat: „Biden are motive să dorească să lase cele mai importante relații bilaterale din lume pe un picior bun la plecare, pentru a-și consolida moștenirea. China are motive să facă un gest de bunăvoință față de administrația demisionară a lui Biden în ultimele sale zile. În speranța stabilirii unui precedent mai conciliant, acest lucru poate limita opțiunile următoarei administrații americane.”
Un comunicat al Casei Albe a declarat că Sullivan și Xi au discutat, de asemenea, despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, despre Marea Chinei de Sud și despre continuarea punerii în aplicare a angajamentelor bilaterale privind combaterea narcoticelor, comunicațiile între militari și siguranța și riscul IA.
Tonul întâlnirii cu Xi a fost deosebit de conciliant, după câteva zile de întâlniri între Sullivan și alți oficiali în care, deși au fost descrise ca fiind substanțiale și productive, au fost schimbate cuvinte grele cu privire la mai multe probleme greu de rezolvat.
Joi, Sullivan s-a întâlnit cu generalul Zhang Youxia, vicepreședintele Comisiei militare centrale a Chinei. Zhang este cel mai înalt oficial militar care s-a întâlnit cu administrația Biden. Sullivan a descris întâlnirea ca fiind un eveniment rar și a subliniat că ambele țări au responsabilitatea de a împiedica concurența să se transforme în conflict sau confruntare.
„Având în vedere starea lumii și necesitatea de a gestiona în mod responsabil relațiile SUA-China, cred că este o întâlnire foarte importantă”, a declarat Sullivan.
Întâlnirea a produs un acord promițător pentru discuții militare bilaterale la nivel de comandament de teatru „în viitorul apropiat”, dar Zhang a acuzat SUA de „complicitate” cu Taiwanul.
Zhang i-ar fi spus lui Sullivan că promovarea „reunificării” Taiwanului cu China continentală este „misiunea și responsabilitatea” armatei. Potrivit unui raport al Casei Albe, Sullivan a subliniat necesitatea păcii în strâmtoarea Taiwan și a menținerii libertății de navigație pentru națiunile străine.
Wang, ministrul de externe, i-a mai spus lui Sullivan că independența Taiwanului reprezintă cea mai mare amenințare la adresa stabilității în regiunea imediată, conform unei declarații chineze. El a cerut ca SUA „să nu mai înarmeze insula, ci să sprijine unificarea pașnică a Chinei”.
Sullivan, la rândul său, a avertizat împotriva continuării coerciției militare și economice asupra Taiwanului. De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei și la acțiunile sale „destabilizatoare” din Marea Chinei de Sud, în disputele cu Filipine. El a evocat recenta incursiune a unui avion de război chinez în spațiul aerian al Japoniei.
Înaintea întâlnirilor erau așteptate replici tensionate. Duminică, Ministerul chinez de Externe a publicat o lungă declarație cu privire la preocupările și nemulțumirile Beijingului față de SUA. Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o provincie chineză și a promis să îl anexeze. SUA nu sprijină independența Taiwanului, dar facilitează vânzările de arme către armata sa pentru autoapărare, în conformitate cu obligațiile statutare, ceea ce înfurie Beijingul.
„Problema Taiwanului este prima și cea mai importantă linie roșie care nu trebuie depășită în relațiile dintre China și SUA”, a declarat ministrul chinez de externe.
De asemenea, înainte de întâlnire, un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că comunicarea continuă a fost importantă, dar nu a însemnat o schimbare în abordarea „unei relații intens competitive”.
Vorbind mai târziu, joi, Sullivan a declarat că cele două părți nu au ajuns la noi acorduri cu privire la Marea Chinei de Sud și au avut „un schimb viguros de opinii” cu privire la securitatea economică și problemele comerciale. „Nu am discutat despre alegerile americane”, a adăugat el.