Antena 3 CNN Externe Jocurile electorale americane invadează spaţiul arab

Jocurile electorale americane invadează spaţiul arab

3 minute de citit Publicat la 13:02 24 Iul 2008 Modificat la 13:02 24 Iul 2008
Jocurile electorale americane invadează spaţiul arab
Campania electorală din Statele Unite s-a mutat din nou peste graniţă. Candidatul democrat Barack Obama a întreprins o vizită în zonele fierbinţi. A început cu Afganistanul, după care s-a oprit în Orientul Mijlociu, pentru a-şi expune viziunea politică. Reacţiile interne nu au întârziat să apară.

Condy intră în joc


Dacă McCain, contracandidatul politicianului de culoare, era normal să riposteze, interesantă este mişcarea făcută de Casa Albă. Nici nu s-au răcit bine urmele lăsate de Obama, că pe ele va păşi Condoleezza Rice. Ea se va întâlni luni, la Abu Dhabi, cu opt lideri arabi, pentru a-i convinge să fie cooperanţi cu Executivul irakian dominat de şiiţi. La dicuţii va participa şi ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari . Totodată, secretarul de stat al SUA va discuta despre Iran şi Liban cu participanţii la reuniune.

Până atunci însă, artizana invaziei din Irak a atenţionat ambasadele SUA să limiteze sprijinul dat celor doi candidaţi la preşedinţia americană, Barack Obama şi John McCain.

Aliat necondiţionat al ?ţării-miracol?

Politica lui Barack Obama în Orientul Mijlociu nu pare a se depărta prea mult de actuala poziţie a administraţiei americane, de vreme ce el a promis Israelului un sprijin necondiţionat, întrucât Iranul dotat cu bomba atomică este ?o mare ameninţare? pentru lume. Un discurs foarte asemănător cu acela al lui George Bush şi care pune sub semnul îndoielii bunele intenţii ale candidatului democrat în ceea ce priveşte spaţiul arab. Pentru că, inevitabil, declanşarea războiului în Iran va afecta grav întreaga zonă, ducând la dispariţia unei stabilităţi şi aşa precare şi obţinută cu mari concesii reciproce.

Este interesant de urmărit ecourile pe care declaraţiile făcute de Obama în statul evreu, ?ţara-miracol?, aşa cum a numit el Israelul, le vor stârni în rândul aliaţilor arabi tradiţionali ai Statelor Unite. Pentru că probabilul viitor locatar de la Casa Albă a mai atins un subiect sensibil, în timpul vizitei în Israel. Candidatul democrat a promis că nu va aştepta câţiva ani sau al doilea mandat pentru a accelera procesul de pace, ci va face acest lucru imediat după instalarea la Casa Albă. Dar el a reafimat că Ierusalimul va fi capitala Israelului, fără a preciza care va fi, în acest caz, capitala Palestinei. O declaraţie care a stârnit furia palestinienilor în luna iunie şi nu poate fi primită mai bine acum. Mai ales că el s-a arătat de acord şi cu refuzul statului evreu de a negocia direct cu Hamas.

2010 ? anul retragerii din Irak

Dacă situaţia din Afganistan l-a îngrijorat pe fostul adversar al lui Hillary Clinton, Irakul pare deja un capitol încheiat. Sau care se va sfârşi în 2010. ?Am propus o retragere gradată în 16 luni (după înscăunarea sa la Casa Albă ? n. n.). Am subliniat că administraţia şi armata americană nu pot rămâne aici pentru totdeauna?, a declarat Barack Obama în timpul escalei făcute la Omman. ?Au fost făcute progrese în materie de securitate, acum avem nevoie de o soluţie politică, a subliniat Barack Obama.

El a precizat că restrângerea contingentului american din Irak va duce la întărirea celui din Afganistan, unde armata SUA se confruntă cu o recrudescenţă a atacurilor rebelilor islamişti şi a suferit în ultimele două luni mai multe pierderi ca în Irak.

Interesant este că omul pe care mulţi îl văd ca devenind primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite a efectuat o scurtă vizită surpriză în Kuweit. Despre aceasta, nu s-au dat nici un fel de detalii, totul limitându-se la anunţul sec: ?Au fost abordate subiecte de interes comun?.

McCain consideră că Obama s-a grăbit, avansâns data retragerii

Candidatul democrat la preşedinţia SUA nu s-a limitat la a vizita, în Irak, doar Bagdadul. El a purtat discuţii la Ramadi, capitala provinciei Anbar, fostul bastion al rezistenţei sunnite, cu Abou Richa, şeful unei alianţe tribale finanţate şi înarmate de SUA. Cu ajutorul triburilor, pe care le-a întors împotriva Al-Qaida, armata americană a reuşit să asigure în acea zonă o stabilitate minimă. Richa a subliniat că retragerea forţelor armate trebuie făcută cu prudenţă, ?atunci când armata irakiană va avea capacitatea şi va fi pregătită să asigure stabilitatea în zonă?.

O poziţie mai curând apropiată de a lui John McCain, care l-a somat pe Obama încă de luni să îşi recunoască greşeala de a avansa o dată a retragerii americane. Senatorul de Arizona a admis că, în următorii doi ani, efectivele de militari americani din Irak ar putea fi mult reduse. O diminuare, consideră el, datorată faptului că SUA ?sunt pe cale să câştige războiul? graţie eforturilor făcute în 2007, când numărul de soldaţi a fost suplimentat masiv.

Schimbări? Poate după campanie

După cum se vede, spaţiul arab a devenit un jucător extrem de important în campania electorală americană. Iar aşteptările de la o eventuală schimbare a culorii politice în care va fi înveşmântată Casa Albă după alegerile din acest an sunt din ce în ce mai mici. Modificări majore nu vor fi, în ceea ce priveşte spaţiul arab. Sau, cel puţin, nu se anunţă de teama celor 50 % dintre alegători care sunt de acord cu politica lui George Bush. Cel mai îngrijorător lucru este că războiul împotriva Iranului rămâne iminent. Iar procesul de pace israeliano-palestinian fie se desfăşoară în condiţiile stabilite de americani împreună cu statul evreu, fie va avea aceeaşi soartă ca până acum.

Sursă foto: api.ning.com

Arabia la zi

×
TOP articole
x close