Antena 3 CNN Externe ?Jocuri de război?: Siria în alertă, Israelul ? la fel

?Jocuri de război?: Siria în alertă, Israelul ? la fel

?Jocuri de război?: Siria în alertă, Israelul ? la fel
11 Apr 2008   •   09:07

Situaţia din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai tensionată. Imediat după Summitul Ţărilor Arabe, desfăşurat la sfârşitul lunii martie, între Israel şi Siria au început problemele. Cele două ţări se acuză reciproc că vor să organizeze o ofensivă militară.

Damascul mobilizează rezervişti

Prima care a lansat acest zvon a fost Siria. Ziarul „Al Quds Al Arabi”, care apare la Londra, a citat surse siriene potrivit cărora Damascul urmăreşte îndeaproape mişcarea de trupe ale armatei israeline de-a lungul graniţei de nord ale ţării şi va da dovadă de o vigilenţă sporită. În plus, forţele siriene pregătesc ample exerciţii militare şi chiar vor mobiliza o parte dintre rezervişti pentru cazul în care Israelul le va ataca ţara.

Siria a anunţat că va intensifica starea de alertă din ţară, de teama unei incursiuni pe teritoriul său „venind de la una dintre ţările vecine”, lăsând să se înţeleagă că este vorba totuşi despre Liban.

Pace doar prin retragerea din teritoriile ocupate

În cursul săptămânilor trecute, Siria a mobilizat trei divizii blindate, de forţe speciale şi de unităţi de infanterie, care să se opună unui posibil atac venit dinspre Bekaa. Sirienii estimează că, dacă armata israeliană prevede o incursiune terestră, ea va trebui să fie efectuată în această regiune, de unde este mult mai uşor de controlat autostrada Beirut-Damasc.

Ca o confirmare a îngrijorării siriene au venit şi declaraţiile preşedintelui Bachar Al Assa, din cadrul summitului arab de la Damasc. El a declarat că Israelul „profită de fiecare ocazie pentru a demonstra că se opune păcii”. Şeful statului sirian a adăugat: „Nu vom obţine securitatea în zonă decât pe căi paşnice, nu prin război”. Dar, a precizat el, „pacea va veni doar prin retragerea din teritorile arabe ocupate şi prin restituirea lor în totalitate”.

Scenariu demn de Hollywood

La puţin timp după ce s-a vorbit despre temerile siriene privind un atac armat asupra ţării, Israelul a organizat un exerciţiu militar pe scară largă, după un scenariu catastrofal, demn de o ecranizare holywoodiană. Ţara era atacată. Tiruri masive de rachete porneau spre ea, din Siria, Liban şi Fâşia Gaza. Atacuri care ar face sute de victime în numai câteva ore.

Încă de duminică dimineaţă, posturile de radio israeliene au lansat sloganul: „A fi apărat înseamnă a fi pregătit”, invitându-i pe cetăţeni să verifice împrejurimile locuinţelor. Câteva ore mai târziu, a început exerciţiul numit „Momentul critic”, la care a participat întreaga populaţie. Un „joc” al cărui debut a fost anunţat cu voce gravă de premierul israelian, Ehoud Olmert: „Războiul a fost declanşat”.

Exerciţiul a durat şi luni, când s-a considerat că Iranul s-a alăturat ţărilor „atacatoare”, şi în cursul zilei de marţi. Evident, scenariul israelian a provocat reacţii din partea statelor „distribuite în roluri negative”. „Ţările din regiune trebuie să urmărească îndeaproape exerciţiile israeliene, care nu servesc decât să aurească din nou blazonul armatei statului evreu”, a declarat Mohamed Ali Hosseini, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

În acelaşi timp, ministrul israelian al Apărării, Ehoud Barak, a precizat că acest exerciţiu trebuie considerat ca un rezultat al concluziilor trase din cel de-al doilea război din Liban. „Obiectivul este de a învăţa şi de a îmbunătăţi nivelul de pregătire. Autorităţile locale au un rol crucial în capacitatea populaţiei de a rezista unui atac”, a explicat el, înainte de a concluziona: „Dacă Israelul vrea pacea, trebuie să se pregătească de război”. Cuvinte deloc liniştitoare pentru stabilitatea din zonă...

Agenţia ARABIA LA ZI

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close