Viitorul preşedinte german Joachim Gauck, în vârstă de 72 de ani, pastor şi fost activist pentru drepturile omului în fosta RDG, se bucură de o importantă autoritate morală în vederea exercitării unei funcţii pătate de scandaluri care l-au forţat pe predecesorul său să demisioneze, relatează AFP.
Acest om înalt, cu părul grizonant, zâmbitor şi cu o voce blândă este originar din nord-estul Germaniei, unde a copilărit şi cancelarul Angela Merkel, fiica unui pastor.
Născut în ianuarie 1940 la Rostock (nord-est), el a ales să devină pastor al Bisericii luterane şi a fost martor al unor arestări arbitrare în parohia sa. Într-o Republică Democrată Germană (RDG) în care Biserica se bucura de o relativă linişte, acesta şi-a folosit poziţia pentru a apăra drepturile omului.
În timpul primelor proteste din 1989, care au condus la dărâmarea Zidului Berlinului în noiembrie, el a devenit purtătorul de cuvânt al colectivului de opozanţi Noul Forum din Rostock.
Gauck desemnat, ulterior, pe 3 octombrie 1990 să conducă Centrul însărcinat cu gestionarea şi conservarea arhivelor Stasi, poliţia secretă a fostei RDG. El a ocupat postul timp de 10 ani, devenind reprezentantul eforturilor germane vizând fosta dictatură comunistă.
Candidat învins la alegerile prezidenţiale din 2010, susţinut de social-democraţii din SPD şi Verzi, el este totuşi numit "preşedintele inimilor" de către presă, datorită popularităţii sale foarte mari, după un al treilea şi ultim tur de scrutin pierdut la distanţă mică de contracandidatul Christian Wulff.
Demisia de vineri a lui Wulff, în urma unui scandal privind cadouri primite de la prieteni bogaţi şi tentative de intimidare a presei, l-a adus pe Gauck în prim plan.
Joachim Gauck urmează să fie ales în mod oficial de o Adunare federală compusă din deputaţi din cadrul Bundestagului şi din delegaţi ai lumii politice şi ai societăţii civile desemnaţi de parlamentele regionale, care urmează să fie organizată până pe 18 martie.