Coreea de Nord are aproximativ 24 milioane locuitori care suferă deja de 50 de ani, nu numai din cauza politicilor guvernului de la Phenian, ci şi din cauza comunităţii internaţionale a crescut suferinţa prin împiedicarea livrărilor normale pentru necesităţile de bază ale vieţii," arăta fostul lider american, acum în vârstă de 85 de ani, în cadrul unui sesiuni de întrebări şi răspunsuri, după un discurs la Universitatea din Seul.
"Ţara mea şi ţara voastră participă la pedepsirea poporului nord-coreean," arăta acesta, adăugând că guvernul de la Phenian acuză străinii pentru povara economică a poporului său.
El a cerut negocieri "mai directe" cu Coreea de Nord pentru rezolvarea disputei nucleare, declarând că Phenian, despre care arăta că pare "foarta paranoic" pentru posibilele tentative străine de cucerire a ţării, are nevoie de asigurări.
El a cerut SUA şi Coreii de Sud să discute direct cu Nordul, deoarece un eşec în negocierile pentru dezarmare nucleară ar duce la un război "catastrofal " .
Deşi preciza că nu se poate prezice răspunsul Phenianului, nu strică să se facă un efort major, iar iniţiativa trebuie să vină din partea SUA şi Sudului.
Carter a făcut o vizită fără precedent la Phenian în 1994 când SUA a ajuns aproape de un război cu Coreea de Sud din cauza programului nuclear. A reuşit să dezamorseze situaţia prin discuţii cu liderul Kim Il-Sung.
Washington l-a trimis pe ambasadorul special Stephen Bosworth la Phenian în decembrie pentru a încerca să convingă Nordul să reia discuţiile de dezarmare în format de şase- cele două Corei, SUA, China, Rusia şi Japonia.
Nordul a pus două condiţii pentru reluarea acestora: ridicarea sancţiunilor ONU şi un angajament SUA de a discuta un tratat formal de pace.s
În pofida a decenii de sancţiuni economice şi izolare, regimul din Nord este "relativ imun la privări ulterioare din cauza embargoului?, puncta Carter.
Antena3.ro