Antena 3 CNN Externe Jens Stoltenberg: ”Dacă îl lăsăm pe Vladimir Putin să câștige, toți vom plăti un preț mult mai mare în anii în care urmează!”

Jens Stoltenberg: ”Dacă îl lăsăm pe Vladimir Putin să câștige, toți vom plăti un preț mult mai mare în anii în care urmează!”

”Dacă Putin vede că forța este răsplătită, atunci va folosi forța din nou pentru a-și atinge scopurile”, susține secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg: ”Dacă îl lăsăm pe Vladimir Putin să câștige, toți vom plăti un preț mult mai mare în anii în care urmează!” Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    25 Noi 2022   •   12:09

”Prețul războiului duce la creșterea prețurilor energiei și al alimentelor. Toți plătim un preț pentru ceea ce Rusia face în Ucraina. Prețul pe care noi îl plătim este în bani, însă prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. 

Dacă îl lăsăm pe Vladimir Putin să câștige, toți vom plăti un preț mult mai mare în anii în care urmează. Dacă Putin vede că forța este răsplătită, atunci va folosi forța din nou pentru a-și atinge scopurile. Asta ar face lumea noastră mult mai periculoasă și pe noi toți mult mai vulnerabili. 

Trebuie să ne amintim despre ceea ce este acest război. Rusia este agresorul. Ucraina este victimă a agresiunii și bineînțeles, Ucraina are dreptul de a se apăra. Noi ajutăm Ucraina să atingă acest obiectiv! 

Dacă autocrația va câștiga, atunci bineînțeles că nu se poate vorbi despre pace. Ceea ce se întâmplă la masă negocierilor de pace depinde de ce se întâmplă pe câmpul de luptă. De aceea și șansele pentru a ajunge la o soluție pașnică este să sprijinim Ucraina. De aceea NATO va continua să rămână alături de Ucraina atât timp cât este nevoie. Nu vom da înapoi. 

Aliații oferă Ucrainei un ajutor militar fără precedent. Prin pachetele noastre de asistență, NATO a furnizat combustibil, provizii medicale și alte tipuri de echipamente. Le mulțumesc tuturor aliaților pentru contribuția lor și la întâlnirea noastră din București voi cere și mai multe ajutoare. 

Vom ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele militare din era sovietică la echipamente moderne, adaptate standardelor NATO. Ne vom întâlni cu ministrul de Externe ucrainean pentru a discuta despre nevoile pe termen lung. 

De asemenea, ne vom întâlni cu miniștrii de externe din Bosnia Herțegovina, Georgia și Moldova. Cei trei au de-a face cu presiuni din partea Rusiei pe foarte multe planuri. Deci, la această întâlnire, vom face pașii necesari pentru a-i ajuta să se apere și pentru a le întări stabilitatea și capacitatea de a se apăra în fața Rusiei. 

De asemenea, la această întâlnire vom discuta și cum vom putea crește reziliența NATO în ceea ce privește amenințarea Chinei și cum vom face să întărim infrastructura tuturor aliaților NATO. 

Acest război a demonstrat cât de mult depinde Ucraina de gazul rusesc. Trebuie să manageriem riscurile și să ne creștem reziliența. 

Miniștrii de externe din Finlanda și Suedia ni se vor alătura pentru toate discuțiile de la București. Este timpul să continuăm demersurile pentru aderarea lor la NATO. Asta îi va face pe ei să fie mai în siguranță și alianța mai puternică”, a explicat Jens Stoltenberg.

NATO se reunește la București

România devine săptămâna viitoare centrul deciziilor vitale pentru viitorul Europei. Miniștrii de externe din țările NATO se vor întâlni în București și decid cum va fi întărit flancul estic al NATO în contextul războiului din Ucraina. Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a purtat o convorbire la telefon cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în care au discutat aspecte legate de organizarea summit-ului. Va fi cel mai important eveniment NATO găzduit de România după summit-ul din 2008. 

Întâlnirea celor 30 de miniștri de externe vine la doar câteva luni după summit-ul NATO de la Madrid, în care s-a decis schimbarea strategiei Alianței. Pentru România, acest summit este o recunoașterea a contribuției în cadrul NATO. Însă nu doar atât, ci este și un semn clar al importanței strategice pe care o are pentru Alianța, flancul estic și zona Mării Negre. La aceeași masă vor sta șeful diplomației SUA, Antony Blinken, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu ministrul turc de externe, a cărui țară încă nu a ratificat cererea Suediei și Finlandei de aderare la NATO. De altfel, Turcia își dorește să joace un rol tot mai important pe plan extern și arată asta în contextul războiului din Ucraina. 

Pe lângă cei 30 de miniștri de externe din țările NATO, vor veni la București și cei din Suedia și Finlanda, țări care și-au depus candidatura pentru NATO, dar și ministrul de externe ucrainean, Dimitri Kuleba. La discuțiile din a doua zi de summit este invitat și ministrul de Externe de peste Prut. 

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close