Antena 3 CNN Externe Jens Stoltenberg îl susține pe Mark Rutte la șefia NATO

Jens Stoltenberg îl susține pe Mark Rutte la șefia NATO

Jens Stoltenberg îl susține pe Mark Rutte la șefia NATO
Stoltenberg îşi declară sprijinul pentru Rutte să-i succeadă în postul de secretar general al NATO. Sursa foto: OLIVIER MATTHYS - EPA/ Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iun 2024   •   21:13

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Este un candidat foarte puternic. Are multă experienţă ca prim-ministru. Este un prieten apropiat şi un coleg”, a spus Stoltenberg despre Rutte la Washington, unde luni s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi marţi cu secretarul de stat Antony Blinken.

„Cu anunţul de astăzi al prim-ministrului (ungar Viktor) Orban cred că este evident că ne aflăm foarte aproape de o concluzie (...) Cred cu tărie că Alianţa va decide curând cine va fi succesorul meu”, a mai spus Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu Blinken.

Slovacia îi cere lui Rutte sprijin pentru apărarea antiaeriană în schimbul susţinerii candidaturii sale la NATO

Şi noul preşedinte slovac Peter Pellegrini a anunţat că Slovacia va susţine candidatura lui Rutte, dar i-a cerut acestuia în schimb sprijin pentru asigurarea apărării antiaeriene a Slovaciei, ţară ce a rămas complet fără protecţia spaţiului său aerian după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea.

Viktor Orban a anunțat ca nu îl mai susține pe Klaus Iohannis pentru șefia NATO. Votul Ungariei merge la Mark Rutte

După declaraţia lui Pellegrini, premierul ungar Viktor Orban a anunţat de asemenea că nu mai are obiecţii faţă de candidatura lui Rutte, după ce acesta l-a asigurat că Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, conform înţelegerii deja stabilite săptămâna trecută cu Stoltenberg, cu care Orban a convenit că fonduri ale Ungariei nu vor fi folosite pentru operaţiunile şi acţiunile NATO în Ucraina.

Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie, după ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina.

Odată ce a primit sprijinul Slovaciei şi Ungariei, Rutte mai are nevoie doar de susţinerea României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close