Antena 3 CNN Externe Jens Stoltenberg vorbeşte despre un paradox: „Calea spre pace trece prin mai multe arme pentru Ucraina”

Jens Stoltenberg vorbeşte despre un paradox: „Calea spre pace trece prin mai multe arme pentru Ucraina”

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg: „Calea spre pace trece prin mai multe arme pentru Ucraina”
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2024   •   21:41

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a încurajat luni alianţa militară occidentală să furnizeze mai multe arme Ucrainei, relatează France Presse, potrivit Agerpres. „Ar putea părea un paradox, dar calea spre pace trece prin mai multe arme pentru Ucraina”, a declarat şeful NATO.

Stoltenberg, care va părăsi în curând postul de secretar general al NATO, efectuează o vizită la Washington pentru a pregăti summitul aniversar al Alianţei Nord-Atlantice, ce se va desfăşura în capitala federală americană în luna iulie.

El cere statelor membre NATO să facă China să plătească preţul susţinerii Rusiei.

„La un moment dat - şi cel puţin dacă China nu-şi schimbă direcţia -aliaţii trebuie să-i impună un cost”, a afirmat Stoltenberg, subliniind că Beijingul „alimentează cel mai mare conflict armat în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”.

NATO, cu SUA în frunte, critică din ce în ce mai virulent ajutorul dat efortului de război rusesc de către China şi întreprinderile sale, care furnizează componente şi echipamente ce susţin sectorul de apărare al Rusiei.

Secretarul general al NATO a asigurat, într-un discurs susţinut la Wilson Center, că „peste 20 de ţări” s-au angajat să-şi ridice cheltuielile la 2% din PIB, aşa cum solicită de mult timp alianţa.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, spune că Ucraina are dreptul de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Ucraina are dreptul la autoapărare, iar asta include și lovirea țintelor militare legitime de pe teritoriul agresorului, adică al Rusiei. Este mesajul de forţă transmis de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei.

Aceştia tranşează, la Bruxelles, problema sistemelor de apărare pentru Ucraina, după ce Ungaria a promis că nu se va opune cât timp nu va fi obligată să participe.

„Ucraina are dreptul la autoapărare, iar dreptul la autoapărare include și lovirea țintelor militare legitime de pe teritoriul agresorului, Rusia. Dacă nu ar fi în măsură să facă acest lucru, atunci le-am cere de fapt să încerce să se apere singuri, să susțină dreptul la autoapărare, cu o mână legată la spate.

Autoapărarea nu înseamnă escaladare.

Autoapărarea este un drept consfințit în Carta ONU și avem dreptul să ajutăm Ucraina să își respecte acest drept. Și, făcând asta, și aliații din NATO, nu devenim parte a conflictului”, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close