Secretarul General Jens Stoltenberg - care a avertizat ieri asupra unei posibile escaladări prin utilizarea, de către Rusia, a armelor chimice - susține o conferință de presă la finalul reuniunii.
Cele mai importante declarații, în continuare.
- Miniștrii au fost de acord să continuăm să punem la dispoziția Ucrainei sprijin semnificativ - militar și umanitar
- Președintele Putin trebuie să pună imediat capăt războiului și să își retragă trupele
- NATO nu va tolera niciun atac asupra unui stat aliat
- Trebui să cheltuim mai mult împreună
- Aliații sunt uniți în ceea ce privește decizia de a nu desfășura forțe în Ucraina, la sol și în aer
- Vedem distrugeri, vedem suferință umană în Ucraina, dar aceste lucruri se pot înrăutăți și mai mult dacă NATO întreprinde acțiuni care să ducă la război propriu-zis între Alianță și Rusia
- Mesajul pentru Ucraina, în ceea ce privește aderarea la NATO, este acela că Ucraina este un stat suveran și decizia de a aplica sau nu la statutul de membru al Alianței îi aparține
- Nu doresc să speculez asupra negocierilor, dar ce poate obține Ucraina este foarte aproape de situația din teren, unde forțele de apărare rezistă în fața rușilor
- Putin a subestimat puterea forțelor apărare ucrainene, a conducerii și poporului ucrainean
- Nu trebuie să subestimăm capacitatea Rusiei de a continua războiul. Deși au făcut greșeli grave, rușii păstrează capabilități militare convenționale semnificative
- Am văzut retorica nucleară a președintelui Putin și nu trebuie subestimată capacitatea Rusiei de a provoca distrugeri
- (întrebat dacă Rusia poate câștiga acest război): Este prea devreme pentru a specula asupra deznodământului. Ucrainenii au încetinit avansul trupelor ruse iar planul lui Putin, de duce un război-fulger și de a ajunge la Kiev în câteva zile a fost un eșec complet. Dar Rusia păstrează capabilități militare semnificative.
Ce spun statele NATO despre propunerea de a trimite în Ucraina trupe de menținere a păcii
Reprezentanții statelor NATO s-au arătat rezervați cu privire la trimiterea în Ucraina a unei "misiuni de menținere a păcii protejată de forțe armate".
Propunerea a fost formulată de vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, în timpul unei vizite la Kiev.
"Cred că este necesar să avem o misiune de pace a NATO, eventual o structură internațională mai largă, dar o misiune care va putea să se apere, care să opereze pe teritoriul ucrainean, care se va afla pe teritoriul ucrainean cu acordul președintelui şi al guvernului Ucrainei și care nu va fi o misiune fără apărare", a spus Kaczynski.
Ministru olandez: "Este prea devreme"
"Cred că este foarte greu să ne imaginăm o misiune de pace acum, când un război este în curs de desfășurare, cu intensitatea pe care o putem observa. Este prea devreme să vorbim despre asta.
Mai întâi trebuie să avem o încetare a focului. Mai întâi trebuie să vedem retragerea Rusiei şi trebuie să existe un fel de acord între Ucraina și Rusia", a declarat ministrul olandez Kajsa Ollongren la sosirea la Bruxelles, unde are loc o reuniune a miniștrilor Apărării din țările alianței.
La rândul său, ministrul Apărării din Estonia, Kalle Laanet, a arătat că trimiterea unei misiuni de menținere a păcii trebuie decisă de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
Continuarea livrării de arme către Ucraina şi consolidarea apărării NATO sunt principalele subiecte ale evenimentului, care va fi urmată de un summit extraordinar al liderilor Alianței, ce va avea loc la 24 martie.