Antena 3 CNN Externe Jens Stoltenberg: ”America de Nord și Europa, împreună umăr la umăr, gata să protejeze România și ceilalți aliați NATO”

Jens Stoltenberg: ”America de Nord și Europa, împreună umăr la umăr, gata să protejeze România și ceilalți aliați NATO”

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 12:20 11 Feb 2022 Modificat la 13:00 11 Feb 2022
Jens Stoltenberg
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg a trimis un mesaj de descurajare către Rusia: ”NATO în acțiune. America de Nord și Europa, împreună umăr la umăr, gata să protejeze România și ceilalți aliați NATO”.

1.000 de trupe suplimentare din detașamentul sunt pe drum în acest moment, astfel numărul trupelor americane crește la 2.000.

”NATO este o alianță unită pentru a descureaja agresiunea și pentru a păstra pacea”, a spus Stoltenberg.

”De-alungul flancului estic, de la Marea Neagră până la statele baltice, aliații NATO au trimis forțe suplimentare și echipamente. Acesta e un răspuns defensiv necesar la masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina”.

”Cerem Rusiei să detensioneze situația și de bună-credință să se angajeze într-un dialog cu NATO”

”Rămânem pregătiți pentru o soluție politică. În același timp, suntem puternici, vigilenți și uniți. Și asta este exact ce traduce prezența voastră aici”, a mai spus Secretarul General NATO. 

”România nu este singură, avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja toți aliații și pentru a ajuta să vă menținem cerul sigur”

Numărul total de militari americani din România este aproape de 2.000. 

”Aliații susțin țările NATO În aceste momente critice. Săptămâna viitoare miniștrii apărării țărilor NATO se vor întâlni pentru a disctua despre cum putem consolida prezența pe flancul estic inclusiv cu noi grupuri de luptă”. 

Stoltenberg a precizat că este încântat să audă de decizia Franței de a trimite trupe în România. 

”NATO este o alianță defensivă, misiunea noastră e să păstrăm pacea”

”Marea Neagră este o regiune de importanță vitală, strategică pentru NATO, trei aliați și parteneri sunt în această zonă, inclusiv Georgia și Ucraina care sunt țări prietene, deci securitatea acestei zone este de foarte mare importanță pentru NATO”.

Stoltenberg a precizat că NATO este hotărâtă să continue dialogul pentru a găsi o soluție politică, însă nu va face compromisuri în ceea ce privește valorile sale de bază: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriul drum, și abilitatea de a-și proteja și apăra toți aliații.

De asemenea, a adăugat că nu există membri de categoria I sau a IIa.

Există doar membri NATO, toți uniți ca unul

Întrebat cât de mare este riscul unei invazii ruse în Ucraina, Stoltenberg a spus că riscul este real, deoarece vedem cum numărul trupelor crește, timpul trece, și nu există nicio certitudine în legătură cu ce va urma. ”Există riscul unei invazii la scară mare, dar și riscul unor altor acțiuni, cum ar fi o încercare a răsturnării guvernului de la Kiev, sau atacuri cibernetice.

Știm că mulți ofițeri ai serviciilor secrete ruse acționează în Rusia. Știm că Rusia a mai acționat în forță împotriva vecinilor săi. De aceea suntem vigilenți și pregătiți. De aceea, prezența trupelor NATO în România e atât de importantă, pentru că trimite un mesaj atât de puternic despre unitatea alianței și cu angajamentul SUA față de securitatea europeană”.

”Vom contiua să susținem flancul de Est, vom trimite mai multe avioane, nave și trupe. Suntem pregătiți să acționăm rapid dacă este nevoie. SUA au anunțat că vor aloca 8.500 de trupe de răspuns la forța NATO care pot ajunge foarte rapid aici. 

”Luăm în calcul dacă ar trebui să ne ajustăm prezența pe termen lung pe flancul estic”, dar Stoltenberg a spus că această decizie va fi luată în primăvară.

În ceea ce privește trupele franceze promise, care ar trebui să vină în România în caz de nevoie, șeful NATO a precizat va mai fi nevoie de timp pentru a lua o decizie, și a trimite trupele. 

”Deja ne-am sporit prezența în estul NATO cu mii de soldați din SUA, UK, Olanda, Danemarca, Spania, Franța. Chiar acum au loc alte desfășurări de trupe. Este un proces în desfășurare, o consolidare a prezenței pe flancul estic. Pe de altă parte, sunt trupele statelor aliate care sunt în propriile lor baze, dar care pot fi desfășurate rapid acolo unde e nevoie”.

”Un atac asupra oricărei membre NATO, înseamnă un atac asupra alianței. NATO este o alianță defensivă, iar când vine vorba despre scutul din România, și acesta este un sit defensiv, care răspunde amenințărilor cu rachete din partea de sud. Acest scut nu este un sistem ofensiv.

”Acum, Rusia e agresorul, a invadat și anexat o parte din Ucraina. Au dus 100.000 de militari gata de luptă în zona Ucrainei și continuă această escaladare. Trebuie să fim siguri că le oferim sprijin partenerilor din Ucraina”.

 

 

×
TOP articole
x close