Antena 3 CNN Externe Jeleuri cu toxină halucinogenă, vândute la automatele de dulciuri din Germania. Autorităţile au emis o alertă europeană

Jeleuri cu toxină halucinogenă, vândute la automatele de dulciuri din Germania. Autorităţile au emis o alertă europeană

jeleuri gumate in forma de ursuleti
Jeleurile periculoase au fost găsite în opt distribuitoare automate amplasate din landul Hessa, Germania. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    23 Oct 2024   •   16:59

Jeleuri cu substanțe halucinogene ce provin din ciuperci otrăvitoare au fost descoperite la automatele de dulciuri din Germania. Totul a ieșit la iveală după ce un tânăr le-a consumat și a ajuns la spital cu simptome de otrăvire. Agenția de Monitorizare a Alimentelor, care a deschis o anchetă, a precizat că jeleurile conţin muscimol, o toxină halucinogenă care se găsește în ciupercile otrăvitoare. Incidentul vine după ce, tot în Germania, a fost descoperită, într-un restaurant, pizza cu garnitură de cocaină. La descinderi, managerul restaurantului aruncat drogurile pe geam, doar că au căzut fix în brațele polițiștilor. 

Dulciurile periculoase au fost comercializate în opt distribuitoare automate amplasate în districtul Wetterau din landul Hessa, a declarat marţi autoritatea din Friedberg.

Un tânăr care a cumpărat un pachet cu ursuleţi gumaţi cu fructe a fost transportat la spital la scurt timp după ce i-a consumat, prezentând simptome de otrăvire.

O anchetă demarată rapid de agenţia de monitorizare a alimentelor din districtul Wetterau a scos la iveală faptul că jeleurile conţineau muscimol.

Conform Biroul Federal pentru Protecţia Consumatorilor şi Siguranţa Alimentelor din Germania, această toxină este o substanţă psihoactivă ce poate avea efecte psihologice grave şi poate conduce la simptome de otrăvire.

Autoritatea a emis la jumătatea lunii august un avertisment împotriva consumului de astfel de jeleuri, notează DPA. Potrivit autorităţii, acest tip de ursuleţi gumaţi sunt nocivi pentru sănătate şi deosebit de periculoşi pentru copii, produsul putând fi confundat cu dulciurile obişnuite.

Potrivit raportului, astfel de produse erau comercializate anterior exclusiv online. Cu toate acestea, ele au fost puse în vânzare în distribuitoare automate accesibile publicului în districtul Wetterau.

„Deşi un pachet include doar două jeleuri fructate, fiecare dintre ele conţine 5 miligrame de toxină halucinogenă de ciupercă otrăvitoare", au avertizat autorităţile districtului.

Operatorului automatelor i s-ar fi cerut să retragă produsul de la vânzare imediat. În acelaşi timp, a fost emis un avertisment la nivel de land, federal şi, în cele din urmă, european, în legătură cu aceste dulciuri.

Autoritatea locală a recomandat populaţiei să dea dovadă de prudenţă, notează DPA.

Pizza cu garnitură de cocaină, servită la un restaurant din Germania

Polițiștii antidrog din Düsseldorf au făcut percheziții la o pizzerie după ce au apărut semne de întrebare cu privire la pizza nr 40 din meniu, care ajunsese cea mai vândută, scrie The Independent. Anchetatorii au aflat că patronul, care mai avusese probleme cu drogurile în trecut, livra și o "comandă suplimentară" de cocaină atunci când se cerea pizza respectivă.

„Era una dintre cele mai vândute pizza", a declarat criminalistul Michael Graf von Moltke reporterilor din Düsseldorf.

El a spus că poliția a primit un pont în martie cu privire la restaurantul aflat într-o zonă veche a orașului. Când au ajuns la fața locului, polițiștii au descoperit rapid de ce pizza numărul 40 era extrem de populară, a declarat Moltke reporterilor. Poliția nu a spus câți bani încasa pizzeria pentru "comanda specială".

Când poliția a ajuns la apartamentul managerului pizzeriei, acesta – un bărbat de  36 de ani din Croația - ar fi aruncat pe fereastră o pungă cu droguri, care „a căzut direct în brațele ofițerilor de poliție", a spus poliția din Düsseldorf. În pungă erau 1,6 kilograme de cocaină, 400 de grame de canabis și 268.000 de euro.

Poliția a declarat că directorul restaurantului fusese eliberat din detenție și după câteva zile și-a redeschis afacerea și a început să vândă din nou pizza numărul 40 cu comanda secundară de cocaină. Acest lucru a permis anchetatorilor să analizeze lanțul de aprovizionare și, după câteva săptămâni, aproximativ 150 de ofițeri au aflat cine făcea partea din rețeaua de droguri. Trei suspecți au fost arestați.

×
Parteneri
x close