Antena 3 CNN Externe JD Vance acuză China că „își construiește clasa de mijloc pe spatele cetăţenilor americani”

JD Vance acuză China că „își construiește clasa de mijloc pe spatele cetăţenilor americani”

jd vance getty
JD Vance a adoptat o poziție fermă față de China în primul său discurs de la desemnare | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    19 Iul 2024   •   00:24

JD Vance, noul partener de candidatură al republicanului Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte, a adoptat o poziție fermă față de China în primul său discurs de la desemnare, la începutul săptămânii, relatează CNBC.

„Împreună vom proteja salariile muncitorilor americani şi vom opri Partidul Comunist Chinez să-şi construiască clasa de mijloc pe spatele cetăţenilor americani”, a spus Vance în a treia noapte a Convenţiei Naţionale Republicane.

El a cerut, de asemenea, mai multe fabrici în SUA şi restricţii asupra lucrătorilor străini, dar nu a menţionat acţiuni specifice.

Vance, un fost critic al lui Trump, a devenit faimos pentru cartea sa „Hillbilly Elegy” – o relatare de primă mână care încearcă să descrie impactul asupra economiei Statelor Unite pe măsură ce producţia s-a mutat din ţară.

În calitate de actual senator din Ohio, Vance a propus în septembrie o legislaţie pentru promovarea maşinilor pe benzină şi hibride fabricate în SUA şi anularea subvenţiilor pentru maşinile electrice.

Partidul Comunist din China, aflat la guvernare, s-a concentrat tot mai mult pe dezvoltarea producţiei avansate şi a spus că unul dintre obiectivele sale pentru anul 2035 este „să crească substanţial categoria de persoane cu venituri medii ca pondere din populaţia totală”.

China are 1,4 miliarde de oameni, de peste patru ori mai mult decât populaţia SUA, de 336,7 milioane.

McKinsey prezice că numărul gospodăriilor chinezeşti cu venituri medii şi mari din China ar putea ajunge la 200 de milioane anul viitor.

Cu toate acestea, China rămâne mult mai săracă decât SUA pe cap de locuitor.

Categoria de populaţie chineză cu venituri medii a avut un venit disponibil pe cap de locuitor de 32.195 de yuani (4.436 de dolari) anul trecut, puţin mai mic decât nivelul naţional de 39.218 de yuani, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Biroul a definit fiecare categorie de venit prin împărţirea tuturor gospodăriilor chestionate în cinci părţi egale, inclusiv grupurile cu venituri medii-superioare, cu venituri medii şi cu venituri medii-jos.

Venitul disponibil pe cap de locuitor în SUA a fost mai mare, la 61.033 USD, în decembrie, potrivit datelor Biroului de Analiză Economică din SUA.

Când ne uităm la clasa de mijloc din SUA, venitul mediu a fost de 106.100 USD în 2022, potrivit Pew Research. Dar ponderea americanilor care erau consideraţi clasa de mijloc a scăzut la 51% în 2023, de la 61% în 1971, a spus Pew.

Proporţia americanilor cu venituri superioare a crescut cu puţin mai mult decât cea a segmentului cu venituri mai mici în acea perioadă, arată cercetarea.

În discursul său, Vance a criticat Wall Street şi ”mărfurile străine ieftine” din China. De asemenea, a dat vina pe China pentru criza fentanilului.

De la aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului în 2001, China şi-a sporit rolul în lanţurile globale de aprovizionare. Multe dintre cele mai mari companii din lume s-au bazat pe centre de producţie cu costuri mai mici din China pentru aprovizionare.

Trump a spus că intenţionează să majoreze tarifele la bunurile chinezeşti la 60%, dacă va fi reales în toamnă.

Acesta a crescut taxele la produsele chinezeşti când era preşedinte, în urmă cu aproximativ şase ani, iar administraţia Biden le-a lăsat intacte.

Vance a declarat la Fox News, la începutul acestei săptămâni, că, în loc de războiul din Ucraina, China este ”adevărata problemă” pentru SUA şi reprezintă ”cea mai mare ameninţare”.

Întrebat despre comentariul lui Vance, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Lin Jian, a declarat marţi, la o conferinţă de presă zilnică: ”Ne opunem întotdeauna ca China să devină o problemă în alegerile din SUA”.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close