Jaroslaw Kaczynski a susţinut că a obţinut această informaţie de la "surse de încredere ale Comisiei Europene", fără să le precizeze.
Kaczynski a atras atenţia asupra riscurilor sanitare pe care le implică sosirea refugiaţilor, cerând guvernului să ţină cont şi de problemele de sănătate publică ce ar putea apărea. În acest sens a dat ca exemplu cazurile de holeră descoperite printre refugiaţii ajunşi în Austria.
Actualul executiv condus de Ewa Kopacz a acceptat cotele obligatorii de refugiați, impuse pe 22 septembrie la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE (JAI). Înaintea acelei reuniuni, executivul polonez a insistat de fiecare dată pe primirea refugiaților exclusiv pe o bază voluntară, dar în final s-a răzgândit brusc și a sprijinit în cele din urmă cotele obligatorii, precizează Agerpres.
Această decizie a stârnit un val de critici în Polonia și a radicalizat campania electorală, situație de natură să crească popularitatea lui Kaczynski chiar înaintea alegerilor. El este considerat un politician naționalist-conservator, iar poziția sa de respingere a imigranților extracomunitari a fost bine primită de o mare parte a polonezilor care, conform sondajelor, resping în proporție de 56% cotele obligatorii de refugiați.
De când a început criza refugiaților, Kaczynski a insistat pe dificultățile pe care le implică integrarea musulmanilor în Europa. Într-una din intervențiile publice, el a dat exemplul unor cartiere din Suedia, afirmând despre acestea că poliția locală nu are curajul să pătrundă acolo și că drapelul suedez nu poate fi arborat în respectivele zone.