Japonia a pregătit rachete sol-aer Patriot Pac-3 în insula Okinawa şi a desfăşurat trei distrugătoare echipate cu sistemul de radar american Aegis, precum şi rachete de interceptare SM-3.
Ministrul Apărării, Satoshi Morimoto, a dat instrucţiunile necesare pentru ca racheta cu rază lungă de acţiune sau părţi din aceasta să fie distruse în cazul în care riscă să se prăbuşească pe teritoriul japonez, a declarat Osamu Fujimura, un purtător de cuvânt al Guvernului.
"Locuitorii îşi pot continua activităţile normale, deoarece racheta nu se va prăbuşi pe teritoriul Japoniei, dacă totul se petrece aşa cum este prevăzut", a oferit asigurări Fujimura.
Sâmbătă, Phenianul a anunţat intenţia sa de a lansa pe orbită, între 10 şi 22 decembrie, un satelit de observaţie, după analizarea de către cercetători a erorilor comise în cursul lansării eşuate a unei rachete, în luna aprilie.
Japonia, alături de Statele Unite, Coreea de Sud şi numeroase state occidentale, acuză regimul nord-coreean că doreşte să efectueze un nou test cu o rachetă balistică, încălcând rezoluţiile ONU.
Regimul comunist a dat asigurări că racheta sa, ce va fi lansată de la centrul spaţial Sohae (nord-vest), "nu va afecta ţările vecine" şi că diferitele etaje ale acesteia nu vor cădea pe teritoriul lor.
Imediat după anunţarea acestei lansări viitoare, Japonia a decis să amâne negocieri cu Coreea de Nord care urmau să se desfăşoare la Beijing în perioada 5-6 decembrie.
Lansatorul au urma să survoleze Marea Galbenă şi Marea Chinei de Est şi să treacă pe deasupra insulelor din extremitatea sudică a arhipelagului japonez Okinawa.
Fereastra de lansare anunţată de către Phenian acoperă o perioadă care cuprinde alegerile legislative în Japonia (16 decembrie) şi alegerile prezidenţiale în Coreea de Sud (19 decembrie).
În plus, pe 17 decembrie se împlineşte un an de la moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il, succedat de fiul său Kim Jong-un.