Antena 3 CNN Externe Japonia: Patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima vor fi desfiinţate, după dezastrul din martie 2011

Japonia: Patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima vor fi desfiinţate, după dezastrul din martie 2011

Japonia: Patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima vor fi desfiinţate, după dezastrul din martie 2011
Foto: Reuters
de M.Z.    |    16 Apr 2012   •   13:13

Patru dintre cele şase reactoare ale centralei nucleare nipone Fukushima Daiichi nu vor mai exista din punct de vedere administrativ începând din 20 aprilie, a anunţat luni operatorul centralei, compania Tokyo Electric Power (Tepco), potrivit AFP.

În baza legii, parcul de reactoare nucleare comerciale din Japonia va trece astfel de la 54 de unităţi la 50, decizie aşteptată în contextul în care de mai multe luni era practic o certitudine faptul că aceste patru unităţi, grav afectate de seismul urmat de tsunamiul din 11 martie 2011, erau condamnate.

Celelalte două nu sunt încă şterse de pe listă din punct de vedere administrativ, dar nu au nicio şansă de a redemara şi vor fi, probabil, desfiinţate la rândul lor.

Cele patru reactoare ale celei de-a doua centrale a prefecturii Fukushima, Fukushima Daini, în prezent oprite din cauza catastrofei, vor avea, fără îndoială, aceeaşi soartă, pe baza unei decizii politice, chiar dacă Tepco spune că nu vrea să renunţe pentru moment.

Dintre cele 17 reactoare comerciale pe care le are, compania care deserveşte Tokyo şi împrejurimile (35 de milioane de locuitori) nu va mai avea decât 13, după anularea celor patru ale centralei Fukushima Daiichi.

Din parcul total de reactoare din Japonia (54 în prezent, 50 cu începere din 20 aprilie), numai o unitate este în funcţiune, Tomari 3, care urmează însă a fi oprită pentru revizie obişnuită începând din 6 mai.

Redemararea reactoarelor care pot fi exploatate este condiţionată de trecerea unor examene tehnice şi de aprobarea din partea guvernului şi a aleşilor locali.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close