Antena 3 CNN Externe Japonia n-a scăpat de urmările dezastrului din 2011. Guvernul cere economie la electricitate

Japonia n-a scăpat de urmările dezastrului din 2011. Guvernul cere economie la electricitate

Japonia n-a scăpat de urmările dezastrului din 2011. Guvernul cere economie la electricitate
Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    18 Mai 2012   •   11:41

Guvernul japonez a făcut vineri un apel la populaţie şi întreprinderi să micşoreze consumul de electricitate în această vară, din cauza producţiei insuficiente provocate de oprirea celor 50 de reactoare nucleare ale ţării, după accidentul de la centrala Fukushima Daiichi.

Economiile de energie electrică solicitate, între 5% şi 15% în funcţie de regiune, se referă la perioada de vârf 2 iulie - 7 septembrie, între orele 09.00 şi 20.00, informează AFP.

Temperaturile ridicate înregistrate pe timpul verii în Japonia provoacă de obicei un supraconsum de electricitate, din cauza folosirii generalizate a aparatelor de aer condiţionat.

În caz de nerespectare a acestor indicaţii, Guvernul nu mizează pe sancţiuni, ci pe disciplina şi pe simţul civic al japonezilor.

Aceştia vor fi cu atât mai mulţi stimulaţi să îşi micşoreze consumul, cu cât tarifele la electricitate vor creşte, mai ales în orele de vârf.

Centralele nucleare furnizau 25%-30% din necesarul de electricitate al Japoniei înaintea catastrofei de la Fukushima.

Pentru a acoperi o parte a deficitului, companiile au instalat noi sisteme, printre care parcuri solare, şi au repus în funcţiune centrale termice, ceea ce le obligă să cheltuiască sume uriaşe pentru a se aproviziona cu carburanţi fosili din străinătate.

În urma cutremurului şi valului tsunami de la 11 martie 2011, care au provocat distrugerea uzinei de la Fukushima, Japonia a început munca de întreţinere şi verificare pentru fiecare reactor nuclear din ţară.

×
Subiecte în articol: japonia cutremur guvern populatie economie
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close