Economiile de energie electrică solicitate, între 5% şi 15% în funcţie de regiune, se referă la perioada de vârf 2 iulie - 7 septembrie, între orele 09.00 şi 20.00, informează AFP.
Temperaturile ridicate înregistrate pe timpul verii în Japonia provoacă de obicei un supraconsum de electricitate, din cauza folosirii generalizate a aparatelor de aer condiţionat.
În caz de nerespectare a acestor indicaţii, Guvernul nu mizează pe sancţiuni, ci pe disciplina şi pe simţul civic al japonezilor.
Aceştia vor fi cu atât mai mulţi stimulaţi să îşi micşoreze consumul, cu cât tarifele la electricitate vor creşte, mai ales în orele de vârf.
Centralele nucleare furnizau 25%-30% din necesarul de electricitate al Japoniei înaintea catastrofei de la Fukushima.
Pentru a acoperi o parte a deficitului, companiile au instalat noi sisteme, printre care parcuri solare, şi au repus în funcţiune centrale termice, ceea ce le obligă să cheltuiască sume uriaşe pentru a se aproviziona cu carburanţi fosili din străinătate.
În urma cutremurului şi valului tsunami de la 11 martie 2011, care au provocat distrugerea uzinei de la Fukushima, Japonia a început munca de întreţinere şi verificare pentru fiecare reactor nuclear din ţară.