Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat: "Am dat ordinul necesar după ce consiliul de securitate a decis să ordone distrugerea acesteia anticipat". Declaraţia a fost făcută de Hamada, în urma unei reuniuni cu premierul Taro Aso şi alţi membri importanţi ai Guvernului.
Autorităţile nord-coreene au anunţat că vor lansa pe orbită un "satelit de telecomunicaţii" între 4 şi 8 aprilie. Satelitul va fi trimis pe orbită cu ajutorul unui lansator al cărui prim etaj urmează să se scufunde în Marea Japoniei, în apropierea prefecturii Akita. Cel de-al doilea etaj va pica în Oceanul Pacific, între Japonia şi Hawaii.
Autorităţile din Washington, Tokyo şi Seul se tem că ar fi vorba, de fapt, despre un test cu rachetă cu rază lungă de acţiune, de tip Taepodong-2.
Guvernul japonez susţine că nu intenţionează să distrugă racheta decât în cazul în care aceasta se va îndrepta către Japonia în urma unui incident sau a unei erori de traiectorie.
"Nu credem că un obiect zburător va cădea pe teritoriul nostru, cu excepţia unui accident, şi sperăm că populaţia va continua să trăiască normal", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Takeo Kawamura.
"Indiferent dacă este o rachetă sau un satelit, este extrem de neplăcut ca un obiect să survoleze teritoriul japonez", este de părere ministrul Apărării. Acesta a dăugat: "Facem tot posibilul pentru a supraveghea orice obiect zburător care vine din Coreea de Nord, în scopul de a asigura securitatea poporului japonez".
SUA au ajutat Japonia să se echipeze cu un sistem antirachetă pentru a se proteja de un eventual atac nord-coreean.
Atât Japonia, cât şi Statele Unite, au solicitat autorităţilor Coreei de Nord să renunţe la această lansare.
Antena3.ro