În urma dezastrului, 3 dintre reactoarele centralei au fost distruse şi o cantitate însemnată de apă contaminată s-a scurs în ocean.
Japonia, greu încercată. FOTOREPORTAJ copleşitor din mijlocul seismului care a lovit ţara în 2011
Trei ani au trecut de atunci, dar având în vedere evoluţia la instalaţia nucleară devastată, pe teren, reconstrucţia întârzie, iar corpurile victimelor încă nu au fost găsite toate.
Aproximativ 270.000 de persoane nu au putut să se întoarcă la casele lor, distruse de valul seismic sau devenite de nelocuit din cauza radioactivităţii. Peste 100.000 de persoane, multe în vârstă, trăiesc în continuare în locuinţe provizorii din prefabricate, suferind din cauza promiscuităţii.
În pofida promisiunilor repetate ale Guvernului, mulţi riscă să fie mutaţi abia în câţiva ani.
Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 pe Richter, urmat de un tsunami gigantic, înalt de 15 metri, a devastat regiunea Tohoko din nord-estul Japoniei.
Pagubele materiale sunt estimate la 235 miliarde de dolari.
Cele două dezastre naturale au provocat cel mai mare accident nuclear de după cel de la Cernobîl, din 1986.
Seismul cu magnitudinea 9 pe Richter, produs în Japonia, a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, a anunţat Institutul de Geofizică din Italia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un studiu potrivit căruia riscul de cancer tiroidian la femei şi copii a crescut cu 70% în regiunea contaminată.