Premierul Japoniei a făcut apel la comunitatea internaţională pentru a ajuta la rezolvarea crizei cu privire la deteriorarea uzinei de la Fukushima .
Shinzo Abe a confirmat faptul că Japonia este deschisă pentru a primi ajutor din străinătate, în încercarea rezolvării celei mai grave crize nucleare din ultimele decenii. "
Suntem deschişi să primim cele mai avansate cunoştinţe care să rezolve problema", a declarat prim-ministrul japonez, în timpul unui discurs ţinut în limba engleză , la un forum de ştiinţă de la Kyoto.
"Ţara mea are nevoie de cunoştinţele voastre şi de expertiză".
Comentariile sale au fost făcute în contextul unui ultim incident, când a avut loc o oprire accidentală a pompelor care injectau apă pentru a răci reactoarele deteriorate. Incidentul a avut loc atunci când un angajat care se ocupa cu inspecţia sistemului a apăsat accidental pe butonul care a oprit sursa de energie de la unul dintre sistemele celor patru reactoare. Deşi un sistem de înlocuire a fost pus imediat în aplicare, accidentul a fost ultimul dintr-o serie de probleme pe care fabrica le are, aflându-se în cea mai nefavorabilă perioadă din ultimele decenii.
Problema înlăturării cantităţilor mari de apă contaminată, folosite în scopuri de răcire, a fost, de asemenea, una dintre problemele majore, pierderi suplimentare fiind raportate la rezervoarele de stocare construite în grabă.
Japonia s-a confruntat cu critici dure pentru cum s-a comportat în urma dezastrului, în special pentru ezitarea în luarea de măsuri decisive şi acceptarea asistenţei externe în rezolvarea problemelor tehnice cu care se confruntă.
Guvernul dă semne că este tot mai deschis la asistenţă externă, mai ales că numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice din Tokyo care vor avea loc în 2020 a început. Drept dovadă stă înfinţarea unei organizaţii care are ca principal obiectiv rezolvarea problemei prin angajarea unor experţi nucleari, inclusiv consilieri din Marea Britanie, Franţa şi Rusia.