Seismul urmat de numeroase replici şi de un tsunami, care a distrus pe 11 martie regiunile de coastă de la nord-est de Tokyo, a făcut 16.000 de morţi şi dispăruţi, însă turnul Tokyo Sky Tree a rămas în picioare.
Cutremurul nu a cauzat nicio avarie la structura de rezistenţă a turnului, iar constructori sunt mândri de concepţia antiseismică şi tehnologia pe care au folosit-o. Mai mult, niciuna dintre cele 500 de persoane care lucrau la construcţia turnului în acea zi nu a avut de suferit.
"Am anulat ceremonia, din consideraţie pentru persoanele afectate de această catastrofă", a declarat purtătorul de cuvânt al constructorului.
Turnul din Tokyo este alcătuit în principal din două părţi - un cadru exterior din oţel şi o tijă interioară care se poate deplasa independent, pentru a anula energia seismică. Conceptul a fost împrumutat de la străvechile pagode japoneze.
Tokyo Sky Tree are o bază triunghiulară, o formă inspirată de o sabie de samurai, iar numărul care arată înălţimea clădirii, pronunţat în japoneză, evocă numele unui mare războinic.
Proiectul, în valoare de 65 de miliarde de yeni (790 de milioane de dolari) va fi finalizat la sfârşitul acestui an, aşa cum era prevăzut.
Această construcţie a detronat Turnul din Canton, China, care are 600 de metri şi deţinea anterior acest record. Totodată, Tokyo Sky Tree ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai înalte structuri construite vreodată de om, după celebrul turn Burj Khalifa din Dubai, a cărui înălţime este de 828 de metri.