Antena 3 CNN Externe Japonia a ridicat de la 4 la 5 nivelul de gravitate al accidentului de la Fukushima. Se ia în calcul îngroparea centralei în nisip

Japonia a ridicat de la 4 la 5 nivelul de gravitate al accidentului de la Fukushima. Se ia în calcul îngroparea centralei în nisip

2 minute de citit Publicat la 08:33 18 Mar 2011 Modificat la 08:33 18 Mar 2011
Japonia a ridicat de la 4 la 5 nivelul de gravitate al accidentului de la Fukushima. Se ia în calcul îngroparea centralei în nisip
Foto: AFP/Mediafax
Update 20:00: Aproximativ 30 de camioane au început să ude clădirea reactorului 3, graţie dispozitivului special care permite proiectarea a 3,8 tone de apă pe minut de la o înălţime de 22 de metri, în speranţa că aceasta va cădea în bazinul de stocare a combustibilului uzat, a explicat postul de televiziune NHK.

Camioanele se înlocuiesc unele pe altele succesiv, în grupuri de cinci, pentru sesiuni scurte, având în vedere radioactivitatea crescută de la faţa locului.

Aceasta este cea de-a 11-a acţiune pentru a se evita rămânerea afară din apă a combustibilului nuclear.
 
Update 11.35: Agenţia Nucleară Japoneză a ridicat de la 4 la 5 gradul de gravitate al accidentului de la Fukushima.

Update 10.10: Inginerii japonezi iau în calcul îngroparea centralei în nisip și beton pentru a salva Japonia de o catastrofă  nucleară.

Catastrofa nucleară de la Fukushima, de care se teme întreaga lume, ar putea fi evitată. Tehnicienii au restabilit alimentarea cu energie electrică a pompelor de la reactoarele 5 şi 6. Ei speră că vor putea relua, măcar la aceste unităţi, procesul de răcire a combustibilului nuclear. Situaţia rămâne, însă, critică la celelalte patru reactoare, serios avariate de mai multe explozii şi incendii. 
 
La centrala de la Fukushima nivelul radioactivităţii a scăzut uşor. Prioritatea rămâne răcirea primelor patru reactoare, în care se crede că o parte din combustibilul nuclear s-a topit deja. Tehnicienii continuă eforturile pentru a repune în funcţiune pompele de răcire, a căror oprire a declanşat dezastrul. Dar, până atunci, peste reactoare a fost turnată apă din elicopter. Şi se pare că operaţiunea nu a rămas fără efect. 
 
În prezent, situaţia reactoarelor 1, 2 şi 3 al căror miez a fost deteriorat, pare a fi relativ stabilă.
 
 
Perspectiva unui nor radioactiv ucigaş, împins de vânt deasupra globului, a stârnit îngrijorare în toată lumea. Preşedintele Barack Obama s-a văzut nevoit să-i liniştească, personal, pe americani. 
 
Nu ne aşteptăm la un nivel periculos de radiaţii pe Coasta de Vest, în Hawaii, Alaska sau teritoriile SUA din Pacific. Aceasta este evaluarea comisiei de control nuclear şi a multor altor experţi. 
 
Ca măsură de precauţie, călătorii şi mărfurile ce sosesc din Japonia sunt testate pentru radioactivitate în aeroporturile din Statele Unite şi câteva ţări asiatice. Până acum s-au detectat radiaţii doar la anumite colete cu mărfuri, dar sub limitele de risc.

Bilanţ oficial: Peste 16.000 de morţi şi dispăruţi

Bilanţul oficial al cutremurului şi valului seismic din Japonia a trecut de 16.000 de morţi şi dispăruţi. Niponii se confruntă în continuare cu lipsa alimentelor, a apei şi cu întreruperi frecvente ale energiei electrice. 
 
 

Intervenţie a unei românce aflate în Japonia 

Intervenţie prin Skype în exclusivitate pentru Antena 3 din Japonia, a unei românce stabilite acolo. Potrivit declaraţiilor acesteia, în oraşul în care se află nu s-a instaurat nici o stare de alertă, iar lucrurile se desfăşoară cât se poate de normal.
 
 
 
 
 

×
x close