Antena 3 CNN Externe Japonezii vor fi alertaţi cu câteva secunde înainte de un cutremur

Japonezii vor fi alertaţi cu câteva secunde înainte de un cutremur

Japonezii vor fi alertaţi cu câteva secunde înainte de un cutremur
01 Oct 2007   •   15:53

Populaţia niponă poate fi alertată, de luni, cu câteva secunde înaintea producerii unui cutremur violent, graţie unui dispozitiv unic în lume. Aceste alerte, rezervate până în prezent instituţiilor, centralelor nucleare şi companiilor din domeniul căilor ferate, vor fi de luni înainte emise de posturile de televiziune şi de radio şi de difuzoarele amplasate în spaţii publice. Alerta poate fi emisă şi în locuinţele japonezilor, graţie unor dispozitive propuse de companiile producătoare de produse electronice, firmelor de securitate, de asigurări şi prestatoare de diferite alte servicii.

Sistemul a fost dezvoltat de Agenţia meteorologică japoneză în urma unor cercetări extinse pe o perioadă de mai mulţi ani, într-o ţară afectată anual de circa 20 la sută din cutremurele violente înregistrate la nivel mondial. Acesta funcţionează pe baza diferenţei între vitezele de propagare a celor două unde emise în cursul unui seism.

Sutele de seismometre ale agenţiei, amplasate pe întreg teritoriul nipon, detectează astfel primele unde inofensive, denumite P, care preced vibraţiile, denumite S, care pot provoca pagube materiale.

Chiar dacă intervalul de timp este foarte limitat, acesta ar putea permite diminuarea considerabilă a pagubelor materiale şi a numărului de victime. Doar câteva secunde sunt necesare închiderii unui reactor nuclear, opririi unui tren de mare viteză sau a unei macarale în mişcare.

În cazul cetăţenilor, aceştia dispun, de asemenea, de un interval de timp preţios necesar închiderii gazelor, o cauză majoră a incendiilor produse în urma seismelor, deschiderii uşii de la intrare, îndepărtării de mobilierul instabil şi refugierii sub masă.

Doar alertele emise înaintea unor cutremure majore vor viza cetăţenii niponi, pentru a evita generarea panicii în mod continuu într-o ţară unde seismele sunt extrem de frecvente.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close