Mile Cărpenişan, trimisul special al Antena 3 în Kosovo:
În acelaşi timp, la Mitroviţa, oraş divizat etnic şi situat în nordul Kosovo, majoritar sârb, peste 1.000 de studenţi au protestat faţă de noul stat. Studenţii au împărţit manifeste de susţinere a protestelor până pe 17 martie. În 2004, pe această dată a avut loc un val de vilenţe împotriva sârbilor, în care 19 oameni au fost ucişi, iar peste 900 răniţi.
Protestele au început încă de duminică, ziua în care Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa. O maşină de poliţie a contingentului bulgar în Kosovo a fost atacată atunci cu o grenadă. Forţele bulgare dislocate în zonă patrulau la graniţa dintre Kosovo şi Serbia. Unul dintre jandarmii care participă la operaţiune, Plamen Chorbadjiiski, a declarat că nimeni nu a fost rănit.
Comunitatea internaţională, divizată de independenţa Kosovo
Actul de la Priştina a divizat comunitatea internaţională, în ceea ce priveşte poziţia faţă de noul stat: pe de o parte, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au recunoscut deja Kosovo independent, la fel ca majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Pe o altă poziţie se află doi mari jucători mondiali: Rusia şi China au anunţat ferm că nu vor recunoaşte independenţa sub nicio formă.
Efectele proclamării independenţei kosovare nu au ocolit nici România. Principalele partide politice au reacţionat imediat la precedentul ?periculos? creat în Uniunea Europeană. Preşedintele Traian Băsescu a convocat luni liderii principalelor formaţiuni la discuţii la Cotroceni, concluzia unanimă fiind următoarea: România nu recunoaşte independenţa kosovarilor. Rămâne însă un semn de întrebare: ce caută atunci jandarmii români în Kosovo, alături de ţările care susţin actul de la Priştina?
CITIŢI: DUPLICITATEA ROMÂNIEI. NU RECUNOAŞTEM KOSOVO, DAR NE MENŢINEM TRUPELE
Iată statele europene care nu recunosc independenţa provinciei Kosovo:
-România
-Cipru
-Spania
-Grecia
-Slovacia
Antena3.ro