Antena 3 CNN Externe Jafuri, violenţă şi disperare după cutremurele din Peru

Jafuri, violenţă şi disperare după cutremurele din Peru

Jafuri, violenţă şi disperare după cutremurele din Peru
19 Aug 2007   •   11:23

Situaţie tot mai tensionată în Peru. Guvernul de la Lima a avertizat că va impune stare de urgenţă şi restricţii, dacă jafurile şi incidentele violente vor continua. Anunţul survine în contextul în care peste 200.000 de sinistraţi sunt din ce în ce mai furioşi, din cauza modului în care autorităţile au gestionat criza izbucnită după cutremurul înregistrat miercuri. În oraşul Pisco, au fost trimişi deja 1.000 de soldaţi pentru restabilirea ordinii, după ce zeci de localnici au jefuit convoaie cu alimente şi apă.

Preşedintele Alan Garcia a avertizat că va decreta stare de urgenţă în regiunile Ica, Pisco şi Chincha, cele mai afectate de cutremur, dacă incidentele violente vor continua. Potrivit preşedintelui, forţele armate şi poliţia vor patrula împreună, având misiunea de a reprima orice tentativă de furt. Forţele de securitate vor asigura securitatea oraşelor sinistrate şi vor controla drumurile de acces, pentru a proteja convoaiele cu ajutoare. Localnicii au raportat că bande de răufăcători au jefuit zeci de case, transformate în ruine de cutremur. Oamenii din localităţile afectate de cutremur au luat cu asalt camioanele cu provizii şi apă.

Echipele de intervenţie şi-au intensificat eforturile pentru a-i găsi pe cei dispăruţi, în condiţiile în care autorităţile sanitare se tem de pericolul izbucnirii unor epidemii. Potrivit oficialilor locali, cel puţin încă 40 de cadavre se află încă sub ruinele bisericii din Pisco, prăbuşite în timpul seismului. În ciuda temperaturilor scăzute, zeci de mii de oameni şi-au petrecut a patra noapte pe străzi. Ajutoarele internaţionale continuă să vină, însă distribuţia lor către populaţie se face lent.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close