Antena 3 CNN Externe Jacques Chirac se pregăteşte să iasă la pensie

Jacques Chirac se pregăteşte să iasă la pensie

Jacques Chirac se pregăteşte să iasă la pensie
06 Mai 2007   •   17:34

Va fi o retragere activă, pentru că a anunţat deja că va găsi un alt mod de a sluji poporul francez. Deşi francezii şi-au ales un alt preşedinte, Jacques Chirac mai stă câteva zile la Elysee. Mandatul său se încheie oficial pe 17 mai, la 12 noaptea fix. Cel mai probabil, transferul de putere va avea loc pe 16 mai, când noul preşedinte va primi din mâinile fostului şef de stat codul secret de activare a armelor nucleare. După ce va părăsi palatul Elysee, Jacques Chirac îşi va păstra o parte din privilegii.

Legea franceză prevede că foştii preşedinţi au, pe toată durata vieţii, pază personală şi maşină cu şofer la scară. Toate pe cheltuiala statului. Li se pune de asemenea la dispoziţie un birou şi îşi pot alege şi câţiva colaboratori plătiţi tot de stat. Foştii preşedinţi devin de asemenea membri ai Consiliului Constiţional, dar pot alege să nu preia funcţia. Statul francez nu îi asigură însă fostului preşedinte şi o locuinţă de protocol, cum se întâmplă de exemplu în România.

Soţii Chirac au anunţat însă deja că vor locui, temporar cel puţin, într-un apartament parizian pus la dispoziţie de fiul fostului premier libanez Rafic Hariri, un apropiat al lui Jacques Chirac. Banii nu vor fi o problemă pentru fostul preşedinte francez - el va beneficia de o indemnizaţie lunară de aproximativ 6.000 de euro, la care, în cazul lui Chirac, se adaugă alte 10.000, cumulate din diverse alte funcţii oficiale pe care le-a deţinut în trecut. Sumele par astronomice dacă le comparăm cu cele primite de foştii preşedinţi ai României - ei primesc în jur de 2500 de lei, adică 50% din indemnizaţia şefului actual al statului.

Cel mai bine stau însă din acest punct de vedere foştii preşedinţi ai Statelor Unite. Ei primesc peste 16.000 de dolari pe lună, plus bani pentru deplasări sau pentru închirierea unui birou complet echipat. Calculele oficiale arată că fostul preşedinte Bill Clinton a primit până acum de la statul american peste 1 milion de dolari în indemnizaţii şi alte cheltuieli. Nici Jacques Chirac nu va pleca sărac de la Palatul Elysee. Are conturi şi proprietăţi imobiliare de peste 1,4 milioane de euro.

Rămâne de văzut dacă va reuşi să se bucure de averea sa. La o lună după finalul mandatului, foştii preşedinţi francezi nu mai au imunitate în faţa legii, iar în jurul numelui lui Jacques Chirac circulă mai multe scandaluri financiare.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close