În urma procesului de la Haga de delimitare a platoului continental dintre România şi Ucraina, decizia Curţii a favoruzat România în privinţa suprafeţei alocate. Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko susţine că ţara sa nu "nu a pierdut nimic". Mai mult el subliniază că "21 din cele 26 de zăcăminte de gaze prospectate" i-au revenit Kievului.
?Şi după toate acestea să numeşti o asemenea victorie drept înfrângere ? rămâi uluit, ţi se leagă limba. Noi nu am câştigat. Noi am găsit o excelentă modalitate viabilă de rezolvare a unui conflict pe baza unei sentinţe de drept internaţional, un conflict care ne-a costat miliarde şi miliarde de dolari în ultimii 15-17 ani. Diplomaţia noastră a prădat în mod strălucit România?, a adăugat Iuşcenko.
El încerca astfel să contrazică opiniile adverasrilor ce au considerat decizia ca o înfrângere în faţa României.
Pe de altă parte, Taras Ciornovil, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Parlamentul ucrainean, consideră drept "absurdă" "recunoaşterea statutului de insulă a Insulei Şerpilor, fără a o include însă în coasta ucraineană? . Curtea de la Haga a decis ca statutul Insulei Şerpilor nu este relevant în delimitarea platoului continental, dar a acordat formaţiunii maritime 12 mile marine de ape teritoriale, scrie România Liberă.
La Bucureşti, decizia de la Haga este privită ca o victorie a diplomaţiei româneşti. Specialiştii consideră că declaraţiile Kievului ar putea fi fără acoperire.
Antena3.ro