Antena 3 CNN Externe Iuşcenko poate anula dizolvarea Parlamentului

Iuşcenko poate anula dizolvarea Parlamentului

Iuşcenko poate anula dizolvarea Parlamentului
11 Apr 2007   •   21:24

Propunere de compromis politic în Ucraina. Potrivit unui oficial din Consiliul de Securitate Naţională de la Kiev, preşedintele Victor Iuşcenko ar putea anula decretul de dizolvarea a Parlamentului, pentru a da răgaz formaţiunilor politice să se pregătească de alegeri anticipate. Varianta este însă respinsă de premierul Viktor Ianukovici, care vrea alegeri pentru schimbarea preşedintelui.

Câteva mii de simpatizanţi ai premierului Victor Ianukovici s-au adunat din nou în Piaţa Parlamentului din Kiev, pentru a scanda sloganuri antiprezidenţiale. Mulţimea s-a proclamat împotriva deciziei şefului statului de a dizolva Parlamentului. Premierul ucrainean i-a cerut în nenumărate rânduri preşedintelui să renunţe la decretul de dizolvare a Legislativului şi convocarea alegerilor anticipate.

?Dacă preşedintele renunţă la decretul de dizolvare a Parlamentului, va fi primul pas spre o societate liniştită. Dar dacă nu va lua această decizie, va suporta toate consecinţele. Şi nimeni nu ştie care ar putea fi acestea?, a ameninţat Viktor Ianukovici.

La întâlnirea cu liderii opoziţiei, Iuşcenko a dat de înţeles că nu va renunţa la decizia de dizolvare a Parlamentului. Totuşi, potrivit unui oficial din cadrul Consiliului de Securitate Naţională din Ucraina, preşedintele ar putea amâna data alegerilor pentru a găsi o soluţie pentru ieşirea din criză. Legalitatea deciziei de dizolvare a Parlamentului este analizată de Curtea Constituţională a Ucrainei, care va pronunţa un verdict în zilele următoare.

Criza politică din Ucraina a început pe 2 aprilie, când preşedintele Viktor Iuşcenko a dizolvat Parlamentul şi a cerut organizarea de alegeri anticipate, la 27 mai.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close