Antena 3 CNN Externe Iulia Timoşenko - posibilul premier al Ucrainei

Iulia Timoşenko - posibilul premier al Ucrainei

Iulia Timoşenko - posibilul premier al Ucrainei
01 Oct 2007   •   07:16

Blocul Iulia Timoşenko se clasează pe primul loc la alegerile legislative din Ucraina, obţinând 33,31 la sută din sufragii după numărarea a 50 la sută din voturi, relatează Reuters. Aceasta e urmată de Partidul Regiunilor, condus de actualul şef al Guvernului de la Kiev, Viktor Ianukovici, care a obţinut 30,64 la sută din voturi. Formaţiunea preşedintelui Viktor Iuşcenko, Ucraina Noastră, se clasează pe locul 3, obţinând 15,56 procente. Iulia Timoşenko va propune luni preşedintelui Iuşcenko să o desemneze în funcţia de premier.

În Ucraina procesul de vot pentru alegerea parlamentarilor s-a încheiat la ora 22.00. Imediat după aceasta s-au făcut publice sondajele realizate la ieşirea de la urne. Potrivit acestora, un număr de patru formaţiuni politice vor intra în Parlamentul de la Kiev.

În această situaţie, o eventuală coaliţie guvernamentală între preşedintele Viktor Iuşcenko şi Iulia Timoşenko ar duce la formarea unui nou guvern portocaliu în Ucraina. De altfel, Timoşenko a anunţat încă de duminică seară că îi va propune preşedintelui să o desemneze premier.

Unul dintre liderii partidului prezidenţial a declarat că Iulia Timoshenko, devenită un simbol al revoluţiei portocalii, ar trebui să formeze un nou guvern, în urma acestor alegeri. Rezultatele oficiale ale alegerilor legislative din Ucraina vor fi difuzate în cursul acestei zile.

Adrian Severin: jocurile au fost făcute în Ucraina
Euro-observator din partea Parlamentului European la alegerile din Ucraina, Adrian Severin a declarat că au fost unele probleme de ordin tehnic pe parcursul zilei de duminică în legătură cu listele de vot. Se pare însă că deficienţele sunt minore şi nu au putut influenţa rezultatul final. Pentru că niciunul dintre partide nu a obţinut majoritatea, este nevoie acum de formarea unei coaliţii de guvernare. Adrian Severin a precizat însă că jocurile politice par să se fi făcut în Ucraina încă dinaintea alegerilor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close