Draghi și-a prezentat demisia zilele trecute, după ce Mișcarea 5 Stele a refuzat să susțină guvernul într-un vot de încredere parlamentar.
Președintele Sergio Mattarella a respins demisia lui Draghi și i-a cerut să se adreseze parlamentului săptămâna viitoare, în speranța că va găsi un consens pentru a evita alegerile anticipate într-un moment de tumult internațional și tensiuni economice.
Draghi a câștigat confortabil votul de încredere asupra unui pachet de măsuri menite să atenueze costul ridicat al vieții pentru familii și firme. Dar a declarat că, fără sprijinul deplin al tuturor partenerilor săi, guvernul său de uniune națională nu poate continua.
Partidul populist 5 Stele, zdruncinat de diviziuni interne, afirmă că nu s-a retras din coaliție, dar i-a cerut lui Draghi să ofere grupului garanții că va promulga prioritățile sale politice, cum ar fi salariul minim.
"Nu putem împărți responsabilitatea guvernării dacă nu există certitudini cu privire la problemele pe care le-am subliniat", a declarat liderul partidului Giuseppe Conte, pe Facebook, sâmbătă târziu.
O sursă din biroul premierului a declarat că Draghi nu va ceda în fața niciunui "ultimatum" și că rămâne hotărât să demisioneze.
Dar el s-a confruntat cu presiuni pentru a se răzgândi, pe fondul avertismentelor că Italia riscă să piardă miliarde de euro din fondurile de redresare post-pandemică ale Uniunii Europene și că va avea dificultăți în a ține sub control costurile în creștere ale energiei fără un guvern pe deplin funcțional.
Primarii din 110 orașe italiene, inclusiv cele mai mari 10 zone metropolitane, au declarat într-o scrisoare deschisă că urmăresc tulburările cu "neîncredere și îngrijorare" și au cerut tuturor părților să dea dovadă de responsabilitate.
O serie de asociații industriale, agricole și comerciale au publicat, de asemenea, declarații prin care îndeamnă guvernul să continue, în timp ce șeful celui mai mare sindicat din Italia a declarat că stabilitatea este esențială.
Draghi a preluat funcția la începutul anului 2021, având sarcina de a ghida Italia în situația de urgență COVID. Legislatura urmează să se încheie la începutul anului 2023, iar sondajele de opinie sugerează că un bloc de partide conservatoare va obține o majoritate clară.
Două dintre aceste partide, Liga și Forza Italia, fac parte din coaliție, iar perspectiva unei victorii într-un scrutin din toamnă le oferă motive întemeiate pentru a saluta prăbușirea coaliției.
Ambele grupuri spun că sunt dispuse să rămână într-un cabinet Draghi, dar numai cu condiția ca 5 Stele să nu mai facă parte din guvern - o cerere pe care Draghi a exclus-o deja.