Pachetul de legi a fost întocmit foarte repede, în contextul în care presa din Peninsulă scrie în fiecare zi despre infracţiuni comise de imigranţi şi, mai ales, de rromi români. Noile măsuri prevăd simplificarea procedurilor de expulzare a străinilor. În aceste cazuri, prefecţii marilor oraşe vor avea puterea de decizie. Astfel, un imigrant care este condamnat la doi sau mai mulţi ani de închisoare este automat expulzat din Italia.
Aceeaşi soartă o pot avea însă şi străinii care nu comit infracţiuni, dar care nu au acte în regulă sau care nu pot dovedi că au un salariu minin lunar, cu care să se întreţină. Acest punct pare a fi şi cel mai controversat, mai ales când este vorba de cetăţeni comunitari care pot invoca dreptul la liberă circulaţie.
Guvernul italian nu vrea, însă, să renunţe la această prevedere pentru că, doar astfel, va putea desfiinţa taberele de rromi ridicate la perferiile oraşelor. Totuşi, autorităţile au asigurat că nu vor fi expulzaţi străinii care muncesc la familii de italieni ca bone sau însoţitori de bătrâni şi care au acte în ordine.
La Roma, Milano şi Napoli, unde s-au înregistrat cele mai multe infracţiuni, guvernul va numi comisari speciali, care să se ocupe numai de problema taberelor de rromi de la periferii. Pachetul anti-imigraţie va intra în vigoare cel mai probabil în iulie, după votul din Parlament.
Proiectul de lege prevede şi sancţiuni pentru cetăţenii italieni care închiriază case clandestinilor. Aceştia riscă închisoarea, de la 6 luni la 3 ani, şi o amendă între 10 şi 50 de mii de euro.
Antena 3