Antena 3 CNN Externe Italia şi Spania încearcă să-și reducă dependenţa faţă de gazul rusesc

Italia şi Spania încearcă să-și reducă dependenţa faţă de gazul rusesc

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 18:12 22 Apr 2022 Modificat la 18:12 22 Apr 2022
gaze naturale
Sursa foto: hepta

În martie, premierul italian Mario Draghi a declarat că a discutat cu omologul său spaniol Pedro Sanchez despre ideea construirii unui gazoduct între cele două ţări, ca parte a planurilor de a desprinde Europa de gazul rusesc.

Italia, care se aprovizionează cu aproximativ 40% din livrările de gaze din Rusia, s-a străduit să găsească alternative şi să îşi diversifice mixul de aprovizionare după invazia din Ucraina, scrie Reuters.

Spania are cea mai mare capacitate de regazeificare din Europa, dar transportul gazului în Europa prin Pirinei a reprezentat o problemă din cauza blocajelor.

În eforturile de a-şi reduce dependenţa de Rusia, guvernul Draghi a semnat în ultimele săptămâni acorduri pentru a stimula importurile din mai multe ţări africane. În cadrul unui acord cu Algeria, Sonatrach va creşte treptat debitele în conducta Transmed începând din acest an şi va ajunge la 9 miliarde de metri cubi de gaz suplimentar pe an până în 2023-24.

O sursă din cadrul ministerului italian de externe a negat informaţiile din presă privind tensiunile dintre Roma şi Madrid din cauza temerilor că o creştere a fluxurilor către Italia ar putea avea un efect în lanţ asupra livrărilor către Spania, potrivit Mediafax.

Relaţiile dintre Spania şi Algeria s-au deteriorat după ce Madridul a susţinut un plan marocan de autonomie în Sahara Occidentală, respins de mişcarea de independenţă Frontul Polisario, susţinută de Algeria.

Cu toate acestea, foşti directori şi oficiali algerieni din domeniul energiei au declarat că este puţin probabil ca ţara să folosească gazul ca punct de presiune.

×
x close