Antena 3 CNN Externe Italia și Elveția vor un nou summit de pace privind războiul din Ucraina, dar cu participarea Rusiei

Italia și Elveția vor un nou summit de pace privind războiul din Ucraina, dar cu participarea Rusiei

razboi in ucraina getty images
Italia şi Elveţia pledează pentru organizarea unui nou summit de pace privind războiul din Ucraina / sursă foto: Getty Images
12 Aug 2024   •   19:32

Italia şi Elveţia pledează pentru organizarea unui nou summit de pace cu privire la războiul din Ucraina, de data aceasta cu participarea Rusiei, relatează dpa, potrivit Agerpres.

După o întrevedere la Locarno, ministrul italian de externe Antonio Tajani şi omologul său elveţian Ignazio Cassis au semnat o declaraţie comună care prevede „crearea celor mai bune condiţii posibile pentru organizarea unui al doilea summit de pace cu implicarea tuturor părţilor, inclusiv a Rusiei, şi a tuturor actorilor relevanţi la nivel global”.

Tajani şi Cassis au cerut tuturor părţilor să depună toate eforturile pentru a „crea o platformă comună de negociere”, iar aceasta ar trebui să se bazeze pe respectarea dreptului internaţional şi a principiilor integrităţii teritoriale şi suveranităţii statelor, care sunt prevăzute în Carta ONU, au subliniat ei.

Pacea poate fi obţinută doar cu implicarea tuturor părţilor interesate şi a dialogului cu acestea, potrivit celor doi miniştri.

Ucraina se confruntă cu o invazie lansată de Moscova în februarie 2022. Rusia cere Kievului să-i cedeze mai mult de o cincime din teritoriul său pentru a ajunge la pace.

Ucraina ar trebui, de asemenea, să se declare neutră şi astfel să renunţe la aderarea la NATO, conform cererilor Moscovei.

Fără participarea Rusiei, care nu a fost invitată, reprezentanţi din peste 100 de ţări şi organizaţii au participat în iunie la un summit pentru pace în staţiunea Bürgenstock din Elveţia, lângă Lucerna.

Moscova a descris summitul drept o „fraudă”, iar cererile Kievului ca Rusia să se retragă din toate teritoriile ucrainene, să fie judecată pentru presupuse crime de război şi să plătească despăgubiri le-a calificat ca fiind „ireale şi absurde”.

Rusia are, de asemenea, o poziţie critică faţă de un al doilea summit pentru pace şi a respins eventuala sa participare. Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, o astfel de conferinţă s-ar concentra din nou doar pe propunerile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close