Antena 3 CNN Externe Italia. Şedere liberă pentru români

Italia. Şedere liberă pentru români

Italia. Şedere liberă pentru români
11 Apr 2007   •   23:20

Românii care vor pleca în Italia să muncească au nevoie doar de o simplă înscriere de la primărie. Cei care se află în Peninsulă nu vor mai avea nevoie, de miercuri, de permisul de şedere pentru o perioadă de până la trei luni. De asemenea, românii care au stat în Italia o perioadă de 5 ani fără întrerupere îşi câştigă dreptul de şedere permanentă. Noile reglementări privind simplificarea procedurilor de şedere în Italia se aplică tuturor cetăţenilor Uniunii Europene.

Până acum, cartea de şedere era obligatorie pentru toţi străinii care se aflau pe teritoriul Italiei. De acum înainte, pentru a trăi în Italia este nevoie numai de o înscriere la Serviciul Anagrafe din cadrul primăriei localităţii în care doreşte să se stabilească. Această reglementare se referă la o perioadă de şedere de până la trei luni.

Până acum, oricine ajungea în Italia era nevoit să treacă pe la poliţie pentru a se înscrie la Serviciul Imigranţi, care elibera permisul de şedere. Lucrătorii autonomi sau subordonaţi, studenţii sau toţi cei care au suficiente resurse financiare pentru a nu îngreuna sistemul de asistenţă socială, şi beneficiază de o asigurare medicală, pot sta mai mult de trei luni. Ei vor trebui, totuşi, să se prezinte la primăria locală pentru a lua o chitanţă care va ţine loc vechii cărţi de şedere pentru cetăţenii comunitari.

Românii care au stat în Italia o perioadă de cinci ani fără întrerupere îşi câştigă dreptul de şedere permanentă. Nu sunt considerate întreruperi absenţele din Italia mai mici de şase luni pe an sau cu durată mai mare, determinate de obligaţii militare sau până la 12 luni consecutive din motive legate de graviditate sau maternitate.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close