Antena 3 CNN Externe Italia. Prodi a ţinut un discurs ferm în Parlament

Italia. Prodi a ţinut un discurs ferm în Parlament

Italia. Prodi a ţinut un discurs ferm în Parlament
27 Feb 2007   •   21:50

În Italia, Romano Prodi cere schimbarea sistemului electoral, care să pună capăt instabilităţii politice actuale. Premierul demisionar a ţinut în această seară un discurs în faţa parlamentului, în încercarea de a recâştiga încrederea senatorilor. Mâine, camera trebuie să decidă soarta unui nou guvern condus de Prodi, la exact o săptămînă de la prezentarea demisiei. ?Mă aflu astăzi aici pentru a cere reînnoirea încrederii în acest guvern, pentru a relua imediat toate activităţile în parlament şi pentru a reîncepe cu o şi mai mare hotărâre şi cu un efort susţinut acţiunile executivului?.

Şeful guvernului italian a propus schimbarea sistemului electoral, considerat responsabil de instabilitatea politică actuală. Romano Prodi le-a spus senatorilor că legea electorală reprezintă o prioritate absolută, iar noua legislaţie trebuie să ofere cetăţenilor puterea de a alege nu doar un partid, dar şi un program, o coaliţie, un proiect de guvern şi un prim ministru. Mai mult premierul a subliniat că este extrem de important ca majoritatea şi opoziţia să coopereze în realizarea acestui proiect.

Încă din anii 90 Italia a experimentat mai multe variante de sistem electoral, însă nici unul nu a fost pe deplin mulţumitor. Deşi a trecut de un pas important, viitorul premierului italian Romano Prodi se decide miercuri în Camera Superioară a Parlamentului de la Roma, la exact o săptămână după prezentarea demisiei cabinetului. Prodi trebuie să obţină 162 de voturi din 322 în Senat pentru a fi repus în funcţie.

Antena3

×
Parteneri
x close