Premierul italian Romano Prodi a demisionat. Şeful Executivului şi-a prezentat demisia în faţa preşedintelui Giorgio Napolitano, după ce senatorii italieni au decis joi seară să nu acorde votul de încredere Executivului. Preşedintele Napolitano va decide vineri dacă va convoca alegeri anticipate sau dacă va desemna un guvern de tranziţie, pentru reformarea legii electorale. Numai patru voturi i-au lipsit lui Prodi ca să rămână la guvernare.
Miercuri, guvernul Prodi primise susţinerea în Camera Deputaţilor. Votul din Senat a fost însă decisiv.
Votul de joi a fost unul extrem de agitat, fiind întrerupt de mai multe ori de senatori gata să se ia la bătaie. Mai mulţi demnitari italieni s-au
îmbrâncit chiar în sala de şedinţă. Demnitarii
nu au mai ţinut cont de locul în care se află şi şi-au
adresat vorbe grele.
Cel care a iscat scandalul a fost un senator
care susţine că a fost mituit să voteze în favoarea lui
Prodi. Din cauza tensiunilor, votul a fost întrerupt.
SENATORII AU SĂRIT LA BĂTAIE ? GALERIE FOTO
Iată reacţia opoziţiei, după ce Guvernul Prodi a picat:
Guvernul a pierdut susţinerea majorităţii senatorilor săptămâna trecută, odată cu retragerea de la guvernare a partidului condus de ministrul demisionar al Justiţiei. Este vorba despre fostul ministru Clemente Mastella, care a demisionat după ce soţia sa a fost implicată într-un scandal de corupţie.
Pentru a pune capăt crizei, opoziţia cere alegeri anticipate. Există însă şi varianta numirii unui guvern de tehnocraţi, care ar putea obţine susţinere din partea partidelor politice.
PRODI, UN PREMIER OBLIGAT SĂ DEMISIONEZE - GALERIE FOTO
Romano Prodi a fost ales şef al guvernului pentru un mandat de cinci ani în aprilie 2006, când alianţa sa de centru-stânga a câştigat cel mai strâns scrutin din istoria modernă a Italiei.
PRODI ? SCENE DE FAMILIE
Antena3.ro