După luni de restricţii, într-o încercare de a opri cel de-al treilea val al pandemiei, Italia speră că va putea avea parte de o vară normală.
Trei sferturi in regiuni vor trece de luni la culoarea galbenă, iar barurile şi restaurantele vor permite clienţi pe terase, inclusiv, pentru prima oară în şase luni, în cea de-a doua parte a zilei.
Cinematografele, teatrele şi sălile de concert se vor deschide şi ele la 50% din capacitate, urmând apoi deschiderea piscinelor, sălilor de sport şi parcurilor tematice până la 1 iulie.
Prim-ministrul Mario Draghi a fost supus unor mari presiuni din partea guvernelor locale şi a protestelor din toată ţara. Italia se luptă cu cea mai mare recesiune de la Al Doilea Război Mondial încoace.
El a declarat că acesta e "un risc calculat", de vreme ce rata infectării şi internările la terapie intensivă scad. Totuşi, numărul de morţi din cauza COVID-19 rămâne la 300 pe zi.
Programul de vaccinare câştigă teren, cu mai mult de 17.5 milioane de doze de vaccin administrate unei populaţii de 60 de milioane.
Italia a fost prima din ţările europene lovită de pandemie la începutul anului 2020, şi a rămas una dintre cele mai afectate, cu cel mai mare număr de morţi din UE şi cu cea mai puternică recesiune.
Anul trecut peste un milion de oameni şi-au pierdut locul de muncă.
Italia îşi pune speranţele într-o investiţie de 222.1 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Roma este cel mai mare benficiar, primind 750 de miliarde de euro din fondul de recuperare post-pandemie.
Priorităţile sunt infrastructura, energia verde, investiţiile în servicii de internet şi digitalizare.
Sursa: Euractiv