Antena 3 CNN Externe Italia pare să iasă din blocajul politic. Berlusconi acceptă o alianţă cu coaliţia de centru-stânga, dar exclude o coabitare cu Mario Monti

Italia pare să iasă din blocajul politic. Berlusconi acceptă o alianţă cu coaliţia de centru-stânga, dar exclude o coabitare cu Mario Monti

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 11:42 26 Feb 2013 Modificat la 11:42 26 Feb 2013
Italia pare să iasă din blocajul politic. Berlusconi acceptă o alianţă cu coaliţia de centru-stânga, dar exclude o coabitare cu Mario Monti
Foto: Agerpres/AP
Fostul premier italian Silvio Berlusconi a lăsat să se înţeleagă, marţi, că este de acord cu o alianţă între coaliţia sa de centru-dreapta şi cea de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani, care a câştigat majoritatea mandatelor în Camera Deputaţilor, în urma alegerilor parlamentare desfăşurate duminică şi luni în Italia.

''Italia nu poate fi lăsată neguvernată, trebuie să reflectăm la asta'', a spus Berlusconi, întrebat dacă ar accepta o alianţă cu coaliţia de centru-stânga, informează Reuters.

De asemenea, Berlusconi a adăugat că toate partidele trebuie să sacrifice ceva pentru binele comun.

Pe de altă parte, fostul premier italian a exclus în mod explicit formarea unei coaliţii cu premierul în exerciţiu Mario Monti, subliniind că măsurile de austeritate adoptate de guvernul italian în timpul mandatului acestuia au aruncat economia italiană în recesiune.

Coaliţia stângii italiene condusă de Pier Luigi Bersani a câştigat majoritatea locurilor în Camera Deputaţilor, potrivit cifrelor Ministerului de Interne după numărarea a 99,9% din voturi.

În Senat, potrivit cifrelor preliminare ale Ministerului de Interne, stânga a câştigat doar 31,63% din voturi.

Italia este ameninţată de blocaj politic, după alegerile legislative. Coaliţia stângii, condusă de foştii comunişti, a obţinut majoritatea în Camera Deputaţilor, dar în Senat, se află, practic, la egalitate cu alianţa de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi.

Marea surpriză este succesul partidului populist al comicului Beppe Grillo, care a devenit a doua formaţiune politică a ţării.

Marele învins este actualul premier Mario Monti, a cărui coaliţie centristă a primit doar 9-10% din voturi, prea puţin pentru a înclina balanţa în Senat. Alegătorii l-au sancţionat pe Monti, cândva foarte popular, pentru politica sa riguroasă de austeritate.

Rezultatul alegerilor a provocat, în această dimineaţă, scăderea cursurilor la bursele din Asia.

Italia, a treia putere economică din zona euro, se află în recesiune, iar datoria sa publică trece de 120 la sută din produsul intern brut.






×
x close