"Marii electori" italieni 1007 senatori, deputaţi şi delegaţi ai celor 20 de regiuni s-au reunit din nou sâmbătă dimineaţă, la ora locală 10:00, pentru al cincilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, un nou scrutin inutil, în care niciun candidat nu a fost ales, deoarece principalele partide au decis să voteze în alb, sau să nu participe la scrutin, după eşecul de vineri seară al candidaturii fostului prim-ministru Romano Prodi.
Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) al lui Silvio Berlusconi a decis să nu participe la scrutin, în timp ce aliaţii săi din partidul populist de dreapta Liga Nordului au participat, dar au votat în alb, la fel ca formaţiunea de centru 'Alegere civică', fondată de actualul premier demisionar, Mario Monti.
Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) condus de Pier Luigi Bersani care şi-a anunţat intenţia de a demisiona după alegerea noului preşedinte al Republicii a decis vineri seară, după eşecul candidatului său, Romano Prodi, să voteze de asemenea în alb, la cel de-al cincilea scrutin.
Mişcarea 5 Stele (M5S) a bloggerului Beppe Grillo, care a cristalizat votul de protest al electoratului italian la ultimele alegeri generale din 24-25 februarie, a continuat să îşi voteze propriul candidat, juristul Stefano Rodota ,80 de ani, expert în drept constituţional, care a fost votat şi de principalii aliaţi ai lui Bersani, "marii electori" din partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL). Stefano Rodota a obţinut 210 voturi majoritatea absolută necesară fiind de 504 preferinţe.
Buletinele de vot în alb şi nule au fost în număr de 462.
Între timp, mass media din Italia anunţă sâmbătă că liderul demisionar al coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, şi liderul coaliţiei de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, s-au deplasat în cursul dimineţii la Palatul Quirinale de la Roma sediul preşedinţiei Republicii pentru a încerca să îl convingă pe Giorgio Napolitano, în vârstă de 87 de ani, al cărui mandat prezidenţial expiră pe data de 15 mai să accepte un al doilea mandat, cu scopul de a debloca impasul instituţional prin care trece ţara, în situaţia în care niciun candidat nu a obţinut în ultimele trei zile voturile necesare pentru a fi ales.
Cel de-al şaselea scrutin va avea loc sâmbătă după-amiază, în jurul orei locale 16:00. Succesorul lui Giorgio Napolitano sau Napolitano însuşi, dacă va accepta un al doilea mandat va deveni cel de-al 12-lea preşedinte al Republicii Italiene, iar mandatul său va avea o durată de şapte ani.