Noul ministru de Finanţe al Italiei, Fabrizio Saccomanni, care depune duminică jurământul împreună cu guvernul condus de premierul Enrico Letta, a declarat că vrea să stimuleze creşterea economică printr-un pact al încrederii între bănci, companii şi consumatori, potrivit AFP.
Saccomani, fost director al băncii centrale italiene, a declarat pentru La Repubblica că intenţionează să înlăture "factorul psihologic de incertitudine" care a blocat investiţiile şi consumul în economie prin încheierea unui pact între bănci, mediul de afaceri şi populaţie.
Oficialul consideră că este nevoie de un "efort coordonat" care să "restaureze preţioasa încredere" în economie.
De asemenea, noul ministru al Finanţelor a afirmat că intenţionează să restructureze cheltuielile publice, chestiune urmărită atent de pieţele financiare, deoarece Italia, a treia mare economie din zona euro după Germania şi Franţa, are cea mai mare datorie de stat din Europa, de 2.000 miliarde euro.
Saccomani nu a oferit detalii suplimentare privind restructurarea cheltuielilor, precum modificarea taxelor.
El a precizat însă că doreşte să reducă semnificativ costurile de finanţare ale Italiei, făcând referire directă la spread-ul faţă de Germania - diferenţa dintre dobânzile plătite de cele două ţări pentru împrumuturi cu o durată similară.
În prezent, Italia plăteşte cu 2,85 puncte procentuale mai mult decât Germania pentru a atrage finanţare pe 10 ani, Saccomani dorind să reducă această diferenţă la maximum un punct procentual.
Italia trece prin cea mai îndelungată recesiune din ultimii 20 de ani.