Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, lider al coaliţiei de centru, îl acuză pe fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, lider al coaliţiei de centru-dreapta, că încearcă "să cumpere voturile italienilor" cu o promisiune electorală "care seamănă cu un vot de schimb".
Monti a comentat declaraţia făcută de Berlusconi duminică la Milano, anunţată ca "o mare surpriză în materie fiscală, care va ajuta coaliţia de centru-dreapta să câştige alegerile generale din februarie", şi anume restituirea sumei pe care italienii au plătit-o în 2012 ca impozit pe proprietăţile imobiliare sub forma IMU (Impozitul municipal unic), "taxa cea mai urâtă de italieni", informează luni cotidianul roman La Repubblica, potrivit
Agerpres.
Actualul premier demisionar a precizat luni că IMU reprezintă taxa funciară impusă în 2012 de guvernul său tehnocrat cu scopul de a redresa conturile publice din Italia, "din cauza dezastrului economic şi financiar lăsat de precedentul guvern de dreapta, condus de o persoană foarte simpatică", a declarat Monti, referindu-se la Berlusconi, pe care l-a înlocuit în funcţia de prim-ministru al Italiei în noiembrie 2011.
"Promisiunea lui Berlusconi este un vot de schimb şi o simpatică tentativă de corupţie. El cumpără voturile italienilor, cu banii cetăţenilor", a afirmat Mario Monti, care a adăugat că dacă Berlusconi ar câştiga alegerile, acest lucru ar însemna "o palmă dată italienilor, care au făcut numeroase sacrificii în ultimul an", pentru "a salva ţara de dezastrul lăsat moştenire de fostul guvern".
Silvio Berlusconi, care este angajat în cea de-a şasea sa campanie electorală în ultimii 18 ani, promisese deja eliminarea taxei IMU, în cazul în care va reveni la conducerea guvernului italian, în urma alegerilor generale din februarie.
"Il Cavaliere", în vârstă de 76 de ani, care a condus Italia între anii 2001-2006 şi 2008-2011, l-a atacat duminică din nou pe Mario Monti, declarând că "orice imbecil este capabil să mărească taxele".
Fondatorul PdL a mai precizat în conferinţa respectivă că fondurile necesare pentru a elimina IMU, în valoare de circa patru miliarde de euro, pot fi recuperate prin reducerea cheltuielilor statului, prin realizarea unui acord cu Elveţia, "în vederea taxării capitalurilor financiare deţinute de unii cetăţeni italieni în această ţară", şi prin mărirea taxelor asupra tutunului şi a băuturilor alcoolice.