Începând de astăzi, doar cei care au „Super Green Pass”, adică cei care sunt vaccinați cu ambele doze vor putea participa pe deplin la viața publică.
Poliția italiană va verifica dacă cei care vizitează restaurante, baruri, concerte, evenimente sportive, teatre și evenimente publice au „super” permisul verde până pe 15 ianuarie.
Restricțiile vin pe fondul unei creșteri constante a cazurilor de COVID-19 în Italia în ultimele șase săptămâni, cu 15.021 de infecții înregistrate duminică și o îngrijorare cu privire la noua variantă Omicron despre care se crede că este mai transmisibilă decât tulpina Delta.
În alte părți ale Europei, liderii s-au grăbit să ia o serie de noi măsuri și interdicții de călătorie, pe fondul panicii din cauza creșterii cazurilor și a variantei Omicron.
Apariția Omicron
Germania a anunțat că va interzice cetățenilor nevaccinați accesul în majoritatea spațiilor publice înainte de Crăciun, în timp ce cei din Franța vor trebui să prezinte dovada vaccinării pentru a menține un permis COVID valabil care le permite să intre în locuri publice.
Rata de vaccinare a Italiei este mai mare decât a multor dintre vecinii săi, 85% din populația eligibilă în vârstă de 12 ani și peste și 77% din populația totală. Dar oamenii de 30, 40 și 50 de ani s-au dovedit cei mai reticenți în a se vaccina, aproape 3,5 milioane nu au primit prima doză.
Ei sunt, de asemenea, aceeași grupă de vârstă care este acum cel mai puternic afectată de virus, potrivit lui Silvio Brusaferro, șeful Institutului Național de Sănătate din Italia.
În timp ce Austria și Germania se îndreaptă spre obligativitatea vaccinurilor, Italia înăsprește restricțiile asupra persoanelor nevaccinate în perioada cea mai aglomerată a anului.
De luni, aplicațiile care verifică starea permisului de sănătate a oamenilor vor fi actualizate, iar cei care au fost doar testați negativ în ultimele zile pentru COVID-19 nu vor mai avea voie să intre la evenimente sau în clădiri publice.
Tot incepand de luni, oamenii trebuie sa aiba un permis Green Health – care poate fi obtinut cu rezultat negativ la test – pentru a accesa transportul in comun local și a sta în hoteluri.
La Milano, prefectul a spus că permisele de sănătate vor fi verificate înainte ca oamenii să fie lăsați să urce în metrou sau autobuze.
Odată cu apropierea sezonului cumpărăturilor de sărbători, multe orașe, inclusiv Roma și Milano, au cerut obligativitatea purtării măștilor chiar și în aer liber.
Oficialii din domeniul sănătății publice spun că vaccinările, împreună cu comportamentul public prudent, inclusiv purtarea măștilor în public, sunt cheia pentru reducerea nivelurilor de infecție.,
Aceștia consideră că nivelul relativ ridicat de imunizare al Italiei este unul dintre motivele pentru care curba infecției nu este la fel de abruptă ca iarna trecută, când au fost impuse restricții ample odată cu răspândirea variantei Delta.
„Este clar că, după doi ani de pandemie, nu putem închide cu ușurință școlile la cursuri fizice și nu putem închide activitatea economică”, a declarat Gianni Rezza, directorul de prevenire al Ministerului Sănătății.
„Prin urmare, puteți încerca să mențineți răspândirea virusului cu măsuri care sunt durabile și cu utilizarea corectă a permisului de sănătate.”, a spus el.
Lucrătorul din domeniul sănătății Annamaria Di Capua a declarat pentru Reuters: „Știu din experiența mea ce am suferit noi, lucrătorii sistemului public de sănătate și ce au suferit oamenii și cetățenii.
„Acum, orice măsură este necesară și utilă”.
Țara a raportat duminică 43 de decese cauzate de coronavirus, comparativ cu 75 cu o zi înainte, a declarat Ministerul Sănătății, în timp ce numărul zilnic al noilor infecții raportate a scăzut la 15.021 de la 16.632.
Restricții în Europa
În alte părți ale Europei, furia crește față de restricțiile stricte impuse de guvernele îngrijorate de creșterea cazurilor de COVID-19 și de sosirea variantei Omicron.
Protestatarii s-au luptat duminică cu poliția în capitala belgiană Bruxelles, în timpul demonstrațiilor împotriva restricțiilor înăsprite de COVID-19 impuse de guvern pentru a contracara cea mai recentă creștere a cazurilor de coronavirus.
Premierul Alexander De Croo a anunțat că grădinițele și școlile primare se vor închide cu o săptămână mai devreme decât ar fi treuit, iar copiii de peste 6 ani trebuie să poarte acum măști. Evenimentele în interior vor fi permise doar cu maximum de 200 de persoane.
Anterior, guvernul a închis cluburile de noapte și a ordonat ca barurile și restaurantele să se închidă la ora 23:00 timp de trei săptămâni.
Sâmbătă, peste 40.000 de protestatari au ieșit pe străzile din Viena, Austria, pentru a protesta împotriva celor mai stricte restricții impuse de o țară europeană până acum.
Austria a blocat întreaga țară până cel puțin pe 11 decembrie, în timp ce liderii lucrează la o lege care să facă vaccinarea obligatorie. Chiar dacă parlamentul votează pentru ridicarea lockdownului pe 11 decembrie, guvernul a spus că cei nevaccinați vor fi supuși unor măsuri diferite.
Germania pare acum pregătită să urmeze exemplul Vienei, Angela Merkel anunțând ultima dată că cei nevaccinaținu vor avea acces în majoritatea spațiilor publice înainte de Crăciun.
Franța
Franța a impus restricții începând cu 15 ianuarie, care impun rezidenților cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani să prezinte o dovadă a unui vaccin de rapel la cel mult șapte luni de la a doua doză, pentru a menține un permis COVID valid, care este necesar pentru a intra în restaurante, baruri, săli de sport și alte locuri publice.
Liderii spun că au fost forțați să ia măsuri din cauza creșterii rapide a cazurilor, chiar înainte de sosirea variantei Omicron, considerată a fi cea mai infecțioasă formă de COVID de până acum. Cincisprezece națiuni europene au raportat acum cazuri, pe fondul avertismentelor că virusul a fost probabil în circulație „cu câteva săptămâni” înainte de a fi detectat.
Drept urmare, națiunile s-au grăbit să interzică călătoriile din sudul Africii - unde varianta a apărut pentru prima dată - și să înăsprească restricțiile pentru alte țări, în speranța de a încetini răspândirea Omicron, în timp ce oamenii de știință încearcă să își dea seama exact cât de periculos este.
Grecia
Grecia a anunțat noi restricții după ce cazurile au crescut la nivel record în ultimele săptămâni. Cu doar 63% din populație vaccinată împotriva COVID, țara este vulnerabilă la un nou val de infecții.
Având în vedere că 17% dintre persoanele de peste 60 de ani nu sunt vaccinate și 90% din decesele cauzate de COVID-19 au loc în această grupă de vârstă, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunțat săptămâna aceasta că imunizrea va fi obligatorie pentru această grupă de vârstă din ianuarie.
Din 16 ianuarie, oricine încalcă regulile va fi amendat cu 85 de lire sterline pe lună, pentru fiecare lună pe care nu o respectă.
Elveția a permis populației să voteze dacă să impună permise de sănătate în spațiile publice interioare - care a fost aprobat cu o marjă mai mare decât se aștepta, de 60%.
Permisul - care se acordă dacă o persoană este vaccinată împotriva COVID, a fost testat negativ sau și-a revenit după o infecție - este utilizat din septembrie.
În Țările de Jos, guvernul a impus lockdown de noapte, și măști obligatorii în aproape toate spațiile publice, începând cu 28 noiembrie până pe cel puțin pe 19 decembrie, pe fondul unui al patrulea val de cazuri de COVID.