O fantezie erotică a unei turiste a provocat scandal în Italia și a reaprins disputa legată de disconfortul pe care îl resimt localnicii în fața valurilor de vizitatori străini, relatează BBC.
Incidentul a avut loc la Florența.
În imaginile distribuite online, protagonista poate fi văzută escaladând și sărutând statuia în mărime naturală a zeului Bacchus, pe timp de noapte. Turista nu s-a limitat la sărutări și a mimat și un act sexual, cu spatele.
Outrage in Florence after 'insulting' female tourist simulates sex with treasured statue of Bacchus as officials demand harsh crackdown on disrespectful holidaymakers https://t.co/IwCFbzR4re pic.twitter.com/oGxGhUwXxd
— Daily Mail Online (@MailOnline) July 17, 2024
Statuia pe care s-a suit turista este o replică a lucrării din secolul al XVI-lea realizată de sculptorul Giambologna.
Originalul este păstrat în muzeul Bargello din oraș.
Fotografiile au stârnit reacții furioase pe rețelele sociale, iar unii internauți au cerut arestarea femeii.
"Acesta este rezultatul anilor de încercări de a transforma Florența în Disneyland", a comentat un utilizator.
Patrizia Asproni, președintele Confcultura, o asociație care promovează moștenirea culturală a Italiei, a declarat că incidentele repetate, comise "cu grosolănie și barbarie", au loc pentru că turiștii se simt îndreptățiți să facă ce vor, fără a suporta consecințe.
Ea a cerut aplicarea "modelului din Singapore", caracterizat de amenzi mari și toleranță zero pentru astfel de comportamente.
"Turiștii sunt bineveniți aici, dar trebuie să respecte operele noastre de artă, fie că sunt originale sau replici. Deși mă îndoiesc că această doamnă, pe care o condamn, chiar știe diferența", a spus, la rândul său, Antonella Rinaldi, supervizorul pentru arheologie și arte plastice din Florența.
Această municipalitate este una dintre cele mai importante destinații turistice din lume.
În 2023, între iunie și septembrie, aproximativ 1,5 milioane de oameni au vizitat orașul, care are o populație de doar 382.000 de rezidenți.
Așa-numitul fenomen de "supraturism" a determinat mai multe orașe din întreaga lume să schimbe modul în care își primesc vizitatorii.
Luna trecută, primarul Barcelonei s-a angajat să elimine închirierile turistice pe termen scurt în decurs de cinci ani.
În alte locuri cu aflux mare de turiști, precum Veneția sau Muntele Fuji din Japonia, autoritățile au început să introducă tarife zilnice, pentru a încerca să limiteze numărul de vizitatori.