Napolitano s-a întâlnit vineri cu liderii coaliţiei de centru-stânga, coaliţiei de centru-dreapta şi mişcării populiste Cinci Stele, dar consultările nu au oferit nicio posibilitate de formare a unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea guvernului.
Liderul Partidului Poporul Libertăţii, Silvio Berlusconi, a constatat că nu există altă soluţie decât alcătuirea unei coaliţii între forţele de centru-stânga şi cele de centru-dreapta.
Berlusconi şi-a afirmat din nou disponibilitatea de a forma o coaliţie cu forţele de centru-stânga avându-l pe Pier Luigi Bersani sau alt lider democrat ca premier.
„Poziţia noastră a rămas cea stabilită după aflarea rezultatelor alegerilor. Am fost şi suntem în continuare dispuşi să formăm un guvern de coaliţie la care să participe Partidul Poporul Libertăţii, Partidul Democrat, Liga Nordului şi Alegerea Civică", a declarat fostul premier la finalul consultărilor cu preşedintele ţării, excluzând în acelaşi timp posibilitatea susţinerii unui guvern tehnocrat.
Cu toate acestea, Luigi Zanda, liderul grupului democrat din Senat, a declarat că este „foarte dificil" să fie imaginată o coaliţie cu principalul adversar, Partidul Poporul Libertăţii.
Premierul desemnat Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat din Italia, a anunţat joi seară că nu are majoritate parlamentară şi a cerut intervenţia preşedintelui.
Nici una dintre principalele forţe politice din Italia - coaliţia de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani, coaliţia de dreapta condusă de Silvio Berlusconi şi Mişcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo - nu au obţinut majoritate în Parlament în urma alegerilor legislative din februarie.
Mişcarea Cinci Stele a anunţat că doreşte să formeze singură noul guvern, precizând că nu va susţine altă echipă guvernamentală.
Potrivit AFP, soluţiile pentru ca Italia să depăşească actuala criză politică sunt un guvern de uniune naţională, unul condus de un tehnocrat sau, în ultimă instanţă, organizarea de noi alegeri.