Standard & Poor's nu au luat în calcul "istoria, arta şi peisajele" Italiei atunci când a retrogradat ratingul ţării, potrivit Curţii de Conturi de la Roma, care ar putea deschide un proces prin care să solicite despăgubiri de până la 234 miliarde dolari agenţiilor de rating pentru deciziile luate.
Dacă analiştii financiari ar fi petrecut mai mult timp admirând o frescă a lui Michelangelo sau citind Dante în loc să studieze tabele, poate nu ar fi declanşat infernul care s-a abătut asupra pieţei obligaţiunilor Italiei în 2011, scrie
Financial Times despre notificarea transmisă de autorităţile italiene.
Standard & Poor's (S&P) a informat că a fost înştiinţată de Curtea de Conturi că instituţia italiană ar putea pretinde despăgubiri de până la 234 de miliarde de euro de la S&P, Fitch şi Moody's din cauza deciziilor adoptate de cele trei agenţii de rating.
Suma uriaşă, complet nejustificată în opinia S&P, este legată de retrogradarea succesivă a ratingului statului italian în contextul intensificării crizei din zona euro în 2011.
"S&P nu a indicat niciodată în deciziile de rating istoria, arta sau peisajele (Italiei, n.r.) care, fiind recunoscute universal, reprezintă baza forţei economice a ţării", a transmis Curtea de Conturi, notificând totodată S&P că analizează deschiderea unui proces.
Un oficial italian a confirmat investigaţia care vizează S&P, Moody's şi Fitch şi a declarat că procurorul responsabil de caz va anunţa detalii suplimentare la 19 februarie.
Potrivit unor informaţii anterioare, Curtea de Conturi a investigat dacă rapoarte considerate superficiale ale agenţiilor de rating au contribuit la agravarea unei crize a datoriei Italiei, forţând guvernul de la Roma să adopte măsuri de urgenţă.
Chiar dacă cererea de despăgubiri nu este certă, amploarea acestora şi avertismentul reflectă nemulţumirea din cercurile politice europene privind rolul agenţiilor de rating în criza datoriilor din zona euro.
Perspectiva unor retrogradări a cauzat vânzarea masivă a obligaţiunilor unor ţări precum Spania şi Italia şi creşterea dobânzilor cerute de investitori la noi împrumuturi.
Un proces de 234 miliarde de euro ar depăşi despăgubirile cerute până în prezent agenţiilor de rating pentru decizii luate înaintea şi în timpul crizei financiare.