Miniştrii de la Roma au anunţat planul draconic de măsuri de austeritate care ar trebui să aducă Italia pe linia de plutire. Planul cuprinde două seturi de măsuri: unul pentru reechilibrarea bugetului şi altul pentru stimularea economiei.
Pachetul de austeritate adoptat duminică ar trebui să aibă un impact financiar de 30 de miliarde de euro şi este orientat în două direcţii.
Pentru
reechilibrarea bugetului, pentru care guvernul de la Roma a decis îngheţarea salariilor bugetarilor până în 2014, nu se mai face nicio angajare în sectorul public în următoarea perioadă şi se vor face disponibilizări la administraţiile şi consiliile locale.
În plus, pensiile mai mari de 960 de euro nu se vor mai indexa în raport cu inflaţia, creşte vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani pentru femei şi la 66 de ani pentru bărbaţi, urmând ca până în anul 2018 să se egaleze vârsta de pensionare la 66 de ani.
Guvernul Monti a mai decis să nu se mai dea prime de pensionare şi să majoreze contribuţia la fondul de pensii a fermierilor cu 0,3%.
A doua parte a pachetului este direcţionată către
stimularea economiei. Executivul italian nu s-a atins de cota de TVA de 23% şi nici de cea de 5% pentru alimentele de bază. În schimb, creşte taxa pe proprietăţi la 60% şi se introduce taxa pe marile averi, pe automobile de lux, iahturi, avioane sau elicoptere.
Italienii se mai concentrează şi pe evaziunea fiscală. Printre măsurile luate se numără taxarea tranzacţiilor de peste 1.000 de euro, faţă de 2.500 de euro, ca până acum, şi înăsprirea pedepselor pentru evaziune fiscală.
În plus, au fost interzise tranzacţiile cu numerar de peste 1.000 de euro.
Pe lângă toate acestea, guvernul Monti mai lucrează la acordarea de facilităţi fiscale pentru companiile care angajează tineri şi femei.
Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro.