Antena 3 CNN Externe Isterie anti-sirieni în Turcia, alimentată de rețelele sociale. Autoritățile fac apel la calm, după o noapte de violențe

Isterie anti-sirieni în Turcia, alimentată de rețelele sociale. Autoritățile fac apel la calm, după o noapte de violențe

revolte anti-sirieni turcia
Val de revolte anti-sirieni în Turcia. Sursa foto: Captură video Telegram
de Mia Lungu    |    02 Iul 2024   •   15:04

Acuzațiile de abuz sexual asupra unui copil de către un bărbat sirian din Kayseri, Turcia, au provocat revolte peste noapte și acte de vandalism care au vizat întreprinderi și mașini siriene din oraș, potrivit CNN.

Potrivit agenției de știri de stat turce Anadolu, un sirian a fost arestat sub acuzația că și-a abuzat sexual verișoara în vârstă de șapte ani, de asemenea siriană, în toaleta publică a unei piețe.

Rapoartele despre presupusul abuz s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare, determinând locuitorii indignați să se revolte, incendiind mașini și întreprinderi administrate de sirieni în orașul din centrul regiunii Anatolia.

"A fost lansată imediat o anchetă pe această temă. Cu toate acestea, ulterior, cetățenii noștri s-au adunat în această regiune, au acționat ilegal, într-o atitudine care nu corespunde valorilor noastre umane, și au deteriorat case, locuri de muncă și vehicule aparținând cetățenilor sirieni", a declarat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya. Acesta a spus că zeci de persoane au fost reținute, iar mulțimea a fost dispersată abia la primele ore ale dimineții.

Guvernatorul local din Kayseri a făcut apel la oameni "să acționeze calm, cu moderație și bun simț".

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat partidele de opoziție, dintre care unele au adoptat o linie dură în ceea ce privește eliminarea celor aproximativ 3,6 milioane de sirieni din țară, că alimentează "politica urii".

Erdogan însuși s-a angajat să creeze condițiile pentru ca un număr mare de sirieni să se întoarcă voluntar în Siria.

"Xenofobia și ura față de refugiații din țara noastră nu ar trebui să fie declanșate, deoarece acestea nu dau niciun rezultat pozitiv", a declarat el într-un discurs susținut luni.

Revoltele din Kayseri au stârnit, de asemenea, reacții în interiorul Siriei. O înregistrare video din orașul Atareb, care se află în prezent sub controlul trupelor turce, a arătat oameni care scandau împotriva prezenței armatei turce și aruncau cu obiecte într-un vehicul blindat. O altă înregistrare video a arătat situația haotică care a urmat, cu coloane de fum și zgomot de focuri de armă. Un rezident local a declarat pentru CNN că trupele au folosit o grenadă fumigenă și au tras focuri de armă în aer pentru a dispersa mulțimea. CNN nu a putut verifica în mod independent relatarea rezidentului.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Femeia acuzată că a mușcat un copil pe o plajă din Năvodari se apără
x close