Antena 3 CNN Externe Israelul va lichida "fiecare membru" al unității Hezbollah care a lansat atacul cu dronă lângă Haifa, soldat cu patru militari morți

Israelul va lichida "fiecare membru" al unității Hezbollah care a lansat atacul cu dronă lângă Haifa, soldat cu patru militari morți

Atac al Hezbollah la Binyamina. A fost lovita o baza militara, patru soldati israelieni au murit
Echipaje de intervenție la Binyamina, după atacul cu dronă efectuat de Hezbollah asupra unei baze militare din Israel. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    14 Oct 2024   •   18:45

Israelul își ajustează din mers planurile anti-Hezbollah, după ce o dronă lansată de gruparea pro-iraniană a lovit o bază militară a statului evreu și a ucis patru soldați, rănind alte câteva zeci.

Times of Israel relatează că aviația militară a acestei țări și-a stabilit obiectivul de a elimina complet Unitatea 127 a Hezbollah, responsabilă de producția, întreținerea și operarea dronelor de atac.

Colectarea de informații și loviturile aeriene în Liban vor fi direcționate prioritar în vederea lichidării tuturor membrilor Unității 127, adaugă publicația citată.

Drona care a ucis patru soldați și a rănit alte câteva zeci, duminică, a făcut parte dintr-un atac aerian al Hezbollah pe mai multe fronturi, după cum a constatat armata israeliană.

Astfel, gruparea militantă a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune către nordul Israelului, trei rachete de precizie fiind direcționate către orașul Haifa, împreună cu trei drone.

Una dintre drone a fost doborâtă de marină israeliană, o alta a fost anihilată de sistemul Iron Dome iar cea de-a treia a fost urmărită, fără succes, de avioane și elicoptere, care au tras de două ori asupra ei.

Contra-măsurile de război electronic nu au reușit, nici ele, să distrugă drona. Aceasta a dispărut temporar de pe radare la 48 de kilometri nord-est de localitatea Acra, iar responsabilii militari au presupus că s-a prăbușit. 

Ulterior, aparatul fără pilot a reapărut pentru circa un minut pe radare, însă forțele israeliene nu l-au identificat drept dronă.

Surse citate de Times of Israel arată că, în orice moment, sunt sute de obiecte care zboară în spațiul aerian israelian chiar deasupra clădirilor, inclusiv păsări. Această realitate obiectivă sporește dificultatea de a identifica o dronă care apare într-un loc neașteptat.

În cele din urmă, drona a căzut orașul Binyamina.

Hezbollah a transmis că atacul cu dronă asupra bazei militare israeliene este "dedicat" memoriei lui Hassan Nasrallah

Gruparea Hezbollah a confirmat ulterior că a lansat o escadrilă de drone explozive asupra taberei de antrenament a Brigăzii Golan din Binyamina, la sud de orașul Haifa. 

Organizația pro-iraniană a precizat că dedică atacul memoriei liderului său, Hassan Nasrallah, care a fost ucis de Israel într-un atac la periferia Beirutului la sfârșitul lunii septembrie.

Pe parcursul războiului declanșat în urma atacului transfrontalier al Hamas din 7 octombrie 2023, aproximativ 1.200 de drone au fost lansate asupra Israelului, iar 221 au trecut de apărarea antiaeriană a statului evreu.

Hezbollah a decis să atace Israelul după 7 octombrie 2023 în semn de "solidaritate" cu Hamas, tirurile lansate din sudul Libanului determinând strămutarea a zeci de mii de locuitori din nordul statului evreu.

După incidentul de duminică, Forțele Aeriene israeliene au decis să extindă zonele de avertizare.

Asta înseamnă că vor exista mai multe alarme false, remarcă Times of Israel.

În plus, autoritățile militare israeliene vor presupune că o dronă este încă în zbor atunci când dispare de pe radar și se va considera că s-a prăbușit doar pe baza dovezilor materiale.

×
Subiecte în articol: Hezbollah Haifa Israel atac cu dronă
Parteneri
x close